Suriye'de uzlaşma sinyalleri

24.01.2019 - 13:43
Haberi paylaş

Türkiye hükümeti, Suriye rejimi ile "dolaylı yoldan" görüştüklerini kabul etti. Rusya ise Kürtlerle rejim arasında görüşmelerin başlamasını istediklerini duyurdu.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından Türkiye askeri harekât hazırlıklarına başlamış, ancak ABD'den daha sonra bu konuda farklı mesajlar gelmeye başlamıştı.

EuroNews'te yer alan habere ögre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye yönetimiyle dolaylı temasları olduğunu, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Suriye yaklaşımında bir iki nokta dışında aynı çizgiyi savunduklarını ve Menbiç'in yönetiminde kimin söz sahibi olacağı konusunu ABD ile tartışmaya başladıklarını söyledi.

Bir televizyon programında dış politika konularında görüşlerini açıklayan Çavuşoğlu, siyasi çözüm konusunda Türkiye'nin Rusya'yla, Esad'ın devam edip etmemesi dışında hiçbir görüş ayrılığı olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Astana'da, Soçi'de, Cenevre'de attığımız adımlar sayesinde bugün siyasi çözümü konuşabiliyoruz. Bugün Anayasa Komisyonu konuşuluyorsa, Rusya ve İran'la attığımız adımlar sayesindedir. Suriyeliler için Anayasa'ya Suriyeliler karar versin. Rejimle dolaylı temaslarımız var. Mesajlar verilmesi gerektiği zaman veriliyor. Ama bizim düzeyimizde bir temas yok" dedi.

"Suriye'de tek başımıza güvenli bölge oluşturma kapasitemiz var"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de tek başına güvenli bölge oluşturma kapasitesine sahip olduğunu ancak ABD, Rusya ve diğer ülkelerin işbirliği yapmak istemeleri hâlinde onları dışlamayacaklarını belirtti.

Çavuşoğlu'na Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Kürtlerin Şam yönetimiyle diyaloğunu önemsediğini' söylediği hatırlatıldı. Dışişleri Bakanı, Putin'in 'Kürtler' tabiriyle kimi kastettiğinin önemli olduğunu söyledi:

Putin 'Kürtler' derken kimi kastediyor?

"Normal Kürtleri mi, PKK/YPG'yi mi kastediyor. Kandil, Türkiye, Irak'tan, Kuzey Irak'tan gelen PKK'lıların ayrılması, zorla bünyesine katılanların da sisteme entegre edilmesi gerekir. Rusya bunu kastediyorsa, lider kadronun dışındaki insanların entegrasyonunu kastediyorsa bu başka şey. Suriye rejimi de PKK/YPG'nin Suriye'yi bölmek istediğini biliyor. Kürtlerin Suriye içinde yer bulması konusunda Cumhurbaşkanımız da 2011'den önce Esad'a sürekli Kürtlerin dışlanmaması konusunda telkinlerde bulunmuştu."

Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna harekât konusunda sorulan bir soru üzerine de "ABD'nin çekilme kararından sona bir bekleme kararı çıktı. Sayın Cumhurbaşkanı açıkladı. Herkesle konuşuyoruz. Şu anda Fırat'ın doğusuna bir harekat yapılmasıyla ilgili Başkomutan'dan ilave bir talimat gelmedi .Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlayacak bir süreçtir" dedi.

Rusya'dan Kürtlerle rejim arasında diyalog açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da bir araya geldi. İki liderin görüşmesinde Suriye'deki Türkiye ile sınıra kurulması muhtemel güvenli bölge, İdlib ve iç savaşı sonlandırılmasına yönelik siyasi çabalar ele alındı.

Habertürk'te yer alan habere göre, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Putin, ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmesinin olumlu bir adım olacağını belirtirken, Erdoğan ise ABD'nin çekilme sürecinde "terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmamasının" kritik önemde olduğunu söyledi.

Putin, Rusya olarak Suriye hükümeti ile Kürt gruplar arasındaki görüşmelerin başlamasını istediklerini ifade etti.

Putin, güvenli bölgesi konusunda Türkiye ile herhangi bir görüş ayrılıkları yaşamadıklarını belirterek, İdlib'deki durumun istikrara kavuşturulması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını vurguladı.

Suriye'deki sorunu siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istediklerini belirten Putin, "Suriye'de kalıcı bir çözüm üzerine çalışmaktayız. Görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

"İşgal derdimiz yok"

Erdoğan, Kara Harp Okulu'nda düzenlenen Milli Harita Uygulaması tanıtım töreninde de Suriye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bizim Suriye'de işgal diye bir derdimiz yok. Bize 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarımız yeter” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açık söylüyorum, Suriye'de insani amaçlarla bulunan tek ülke Türkiye'dir" dedi.

Bültene kayıt ol