Brexit anlaşması reddedildi: İngiliz hükümeti için ağır yenilgi

16.01.2019 - 08:11
Haberi paylaş

İngiltere'de Muhafazakâr Parti hükümeti, Avrupa Birliği ile Brexit için müzakere ettiği anlaşmayı kendi parlamentosundan geçiremedi.

Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedildi.

Oylama sonuçlarının ardından değerlendirmede bulunan Başbakan May, muhalefetin gensoru vermesi hâlinde yarın bunun görüşülebileceğini söyledi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise Brexit sürecinin daha da krize dönüşmesi üzerine hükümet hakkında güven oylaması talep edeceklerini duyurdu.

Corbyn, dün yaşananın, 1920'lerden beri bir hükümetin parlamentoda yaşadığı en ağır yenilgi olduğunu hatırlattı.

Sosyalistler ne diyor?

Socialist Worker gazetesinde konuyla ilgili yer alan haberde, sadece Muhafazakârlar'ın ve May'in değil tüm sistemin krizde olduğu, sıradan insanlarla milletvekilleri arasındaki farkın giderek açıldığı, büyük sermayenin siyasetin kontrolün kaybetmeye başladığı, solun bu süreci değerlendirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Devrimci sosyalistler, Toryleri kurtaracak "partiler arası görüşmelere" ve tamamiyle parlamenter manevralara odaklanmaya karşı çıkarak, hükümetin gönderilmesi için herkesin tüm gücüyle mücadele etmesi çağrısında bulunuyor. Bu doğrultuda, İşçi Partisi'nin (Labour) ve sendikaların sokaklarda kitle gösterilerinden kaçınan tutumu eleştiriliyor.

Corbyn, May'in Brexit anlaşması için "Ülkemiz ve ekonomimiz için kötü" demişti. Sosyalistler, "Bu bizim ekonomimiz ve ülkemiz değil. İkisini de, 14 milyon yoksul yaratan patronlar ve zenginler yönetiyor" diyor.

Socialist Worker, Brexit'le ilgili sorunların, diğer sınıfsal meselelere bağlanarak ele alınması gerektiğini düşünüyor. Bu doğrultuda Avrupa Birliği'ne, Muhafazakârlar'ın Brexit anlaşmasına ve ortak pazara karşı çıkıyor, Ulusal Sağlık Sistemi'ne daha fazla para aktarılmasını, özelleştirilen tüm varlıkların tekrar kamulaştırılmasını, herkes için eğitimi, serbest dolaşım hakkını ve zenginlerin vergilendirilmesini savunuyor.

Sosyalistler, Brexit tartışmasının büyük sermayenin argümanlarıyla şekillenmesine karşı, tasarruf tedbirlerine ve ırkçılığa karşı çıkan, iklim krizini ve yoksulluğu yok etmeyi amaçlayan sol bir direniş hattı örmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda Fransa'nın Sarı Yelekliler'inden ilham alıyorlar.

Bültene kayıt ol