Sudan'da isyan devam ediyor

11.01.2019 - 10:08
Haberi paylaş

Sudan'ın başkenti Hartum'un batısındaki Omdurman kentinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde ölü sayısı üçe yükseldi.

Sudan haber ajansı SUNA'nın, polis sözcüsü Tümgeneral Haşim Ali Abdurrahim'den aktardığı haberde, "Omdurman'da dün yaşanan arbede ve yasa dışı gösteriye polis ile güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiği" bilgisi verildi.

Abdurrahim, gösterilerde üç kişinin öldüğü, bazılarının da yaralandığı bilgisinin polise ulaştığını ve olayın savcılığa intikal ettiğini kaydetti.

Hükümet, daha önceki eylemlerde 19 kişinin öldüğünü, 406 kişinin yaralandığını açıklarken, muhalifler bu sayının çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada, gösterilerde iki kişinin hayatını kaybettiği, beşi kurşunla olmak üzere sekiz kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Halk ekonomik sebeplerden dolayı tepkili

Sudan'daki gösteriler, 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlamış, ancak kısa sürede birçok eyalette hükümet karşıtlığına dönüşmüştü.

Afrika'nın en çok petrol ihracatı yapan ülkelerden biri Sudan'da, halk, yüzde 70'e varan enflasyon sorunuyla baş edemiyor.

30 yıldır değişmeyen devlet başkanı

Muhalifler 1989'dan beri ülkeyi yöneten Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in artık gitmesini istiyor.

Ömer el-Beşir ise, iktidardan çekilmesini isteyenlere, "Yönetime gelmek için 2020'deki seçimlere hazırlanın" şeklinde seslenmişti.

Sudan Devlet Başkanı soykırım suçundan yargılanıyor

2008'de Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Ömer el-Beşir'in soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle suçladı ve tutuklanmasını talep etti.

Ömer El Beşir, görevde bulunduğu süre içinde hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılan ilk lider.

(EuroNews)

Bültene kayıt ol