ABD'de hükümet krizi sürüyor

10.01.2019 - 08:20
Haberi paylaş

Irkçı Trump'ın Meksika sınırına göçmenlere karşı yaptırdığı duvarla ilgili tartışmalar yüzünden yaşanan kriz sürüyor.

Bütçeye konulması konusunda Kongre ile Beyaz Saray arasında anlaşmazlık yaratan ve bu yüzden federal hükümetin iki haftayı aşkın süredir kapalı kalmasına neden olan Meksika sınırına örülecek duvarı ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Trump ile ABD Kongresinin kıdemli Demokrat üyeleri arasında hükümetin açılmasına ilişkin yapılan müzakere sonuçsuz kaldı. Trump, Demokratları eleştirerek, duvar fikrinin "Orta Çağ'dan kalma bir tedbir olduğunu kabul ettiğini ama işe yaradığını" ileri sürdü. ABD Senatosu Azınlık Lideri Chuck Schumer ise "Bu zalimliktir. Bu katı yürekliliktir. Bu milyonlarca masum insanı piyon olarak kullanmaktır" açıklaması yaptı.

Trump, Demokratların, Kongre'de duvarın finansmanına onay vermeyeceklerini söylemesinin ardından "Hoşça kalın" diyerek görüşmeden ayrıldı.

Ne olmuştu?

Kasım ayında yapılan ara seçimlerle Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde eden Demokratlar, Trump'ın sınıra duvar örülmesi için talep ettiği 5,7 milyar dolarlık bütçe desteğini vermeyi reddediyor. 22 Aralık'ta hükümetin "kapanması" nedeniyle 9 federal kurumda çalışan 800 bin kişi ya zorunlu izne çıkarılmış ya da ücret almadan çalışmak zorunda kalmıştı.

Bültene kayıt ol