Sarı Yelekliler 5. haftada sokağa iniyor

15.12.2018 - 06:24
Haberi paylaş

Fransa’da iktidarın tüm çağrılarına rağmen gösterilerine ara vermeyi reddeden Sarı Yelekliler'in bugün yapacağı protestolar öncesi devlet güçleri ülke genelinde alarmda.

Akaryakıt zamlarına protesto olarak başlayan ancak hükümete ve neoliberalizme karşı öfkenin genel bir ifadesine dönüşen Sarı Yelekliler hareketi, bir ayı aşkın süredir Fransa'yı sallıyor.

Sarı Yelekliler'e greve giden birçok sendika ve sokaklarda eylem yapan, okullarını işgal eden lise ve üniversite öğrencileri destek veriyor.

Geçtiğimiz hafta cumartesi günü ülkenin birçok yerinde kitlesel protestolar gerçekleşmişti.

Hükümetten iptal çağrıları

Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, Strazburg'daki silahlı saldırıdan sonra Sarı Yelekliler'den cumartesi günü yeni bir gösteri düzenlememelerini istemişti.

Çevre Bakanı François de Rugy de Public Senat televizyonuna yaptığı açıklamada, Sarı Yelekliler'in düzenlediği gösterilerin artık tamamen bitmesi gerektiğini belirtmişti.

Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand da France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Sarı Yelekliler'in taleplerine cevap verdiğini, bu nedenle eylemlerin sonlandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Yeni Antikapitalist Parti: “Macron öfkeyle tehdit ediyor. Haydi topyekûn eyleme!”

Sarı Yelekliler'le mesafelenmek

Sarı Yelekliler: Önce Macron vazgeçti

Sarı Yelekliler niye isyan ediyor?

Bültene kayıt ol