Polonya'da aşırı sağcılardan “bağımsızlık” yürüyüşü ve karşı protestolar

12.11.2018 - 06:31
Haberi paylaş

Polonya'da ağırı sağcıların meşalelerle yürüdüğü eylemde anaakım siyasetçiler de yer aldı.

Polonya'nın bağımsızlığının 100. yılına ilişkin gösteriyi örgütleyen aşırı sağcılarla siyasi liderler arasında son dakikada yapılan anlaşmanın sonucunda, anaakım siyasetçiler de 200 bin kişilik eylemde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, yürüyüş öncesi kalabalığa seslendi.

Tüm dünyada aşırı sağ güçlenirken, Polonya'da da "bağımsızlık" yürüyüşü geçtiğimiz yıl 60 bin kişiyi toplamış ve içerdiği ırkçı yabancı düşmanı pankartlar uluslararası basında tartışma yaratmıştı.

The Guardian'ın haberine göre, Varşova Belediye Başkanı Hanna Gronkiewicz-Waltz, güvenlik endişeleri ve "agresif milliyetçilik" nedeniyle yürüyüşü yasaklamış, ancak devlet başkanı Duda, Polonya devletinin de aynı güzergahta bir yürüyüş düzenleyeceğini söyleyerek yasağı fiili olarak kaldırmıştı.

Savaş öncesi faşist bir örgütlenmenin devamı olan Milliyetçi-Radikal Kamp, Tüm Polonya Gençliği ve İtalyan neofaşist hareketi Forza Nuova da yürüyüşte yer aldı. Geçen senekine kıyasla daha az olsa da eylemde yine beyaz üstünlükçülüğünü savunan simgeler taşındı.

Protesto

Irkçılık karşıtları da hükümeti ve faşistleri protesto etmek için bir karşı yürüyüş düzenledi.

Binlerce kişinin katıldığı eylemi sol gruplar ve çok sayıda sivil toplum örgütü organize etti.

Bağımsızlık yürüyüşü katılımcıları, "fahişeler" ve "komünistler" olarak adlandırdıkları ırkçılık karşıtlarına saldırmak istedi.

DSİP'in Polonya'daki kardeş örgütü İşçi Demokrasisi de (Pracownicza Demokracja) eylemdeki yerini aldı.

Bültene kayıt ol