ABD ara seçimlerinde Trump darbe aldı

07.11.2018 - 10:25
Haberi paylaş

6 Kasım’da ABD’de gerçekleşen ara seçimler ABD Başkanı Donald Trump ve kabinesi açısından bir hayal kırıklığı yarattı. Trump, Senato’da çoğunluğu kazanmayı başarırken Temsilciler Meclisi’ni kaybetti.

6 Kasım’da gerçekleşen ara seçimlerde seçmenler Temsilciler Meclisi’nin tamamını, Senato’nun bir kısmını ve bazı yerel yönetimlerde belediye başkanlarını seçtiler.

Amerikan sisteminde başkanlıktan sonraki en önemli siyasi güç olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu Donald Trump karşıtı Demokrat Parti kazandı.

Demokrat Parti, bu sayede hem Trump’ın pek çok politikasını bloke edebilecek hem de soruşturma önergeleri ile onu sıkıştırabilecek.

İlklerin seçimi

Üstelik ırkçılığın, İslamofobi’nin ve göçmen düşmanlığının bizzat Başkan Trump tarafından kışkırtıldığı bir dönemde Amerikan tarihinde birçok ilk de yaşandı. Çok sayıda Afrikalı, Ortadoğulu, Latin Amerikalı ve yerli halklardan aday seçilmeyi başardı.

Geleneksel olarak Cumhuriyetçi bir şehir olan birçok seçim bölgesinde Demokrat adaylar temsilciliği kazandı.

Kolorado’da belediye başkanlığını kazanan Jared Polis, Amerika’nın ilk açık eşcinsel belediye başkanı oldu.

Bu seçimler Amerikan tarihinde en fazla kadın adayın yarıştığı seçimler olarak da tarihe geçti. Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki toplam 535 koltuğun 100’den fazlasını kadınlar kazandı ve bu şimdiye kadarki en yüksek rakam.

Kadın hareketinin zaferi

ABD’nin cinsiyetçi başkanı Trump’a karşı seçildiğinden beri en büyük karşı duruş kadın hareketinden gelmişti. 8 Mart’larda sokağa çıkan milyonlarca kadın tüm dünyaya yayılan kadın grevlerini de tetiklemişti. Cinsel tacize karşı başlayan #MeToo kampanyası binlerce kadının tacizcisini teşhir ettiği ve birçok ünlü ismin tacizci olduklarının ortaya çıkmasıyla işlerini kaybettikleri bir mücadele süreci yaşanmıştı.

Kadın mücadelesinin seçimlerdeki en somut kazanımları kadın adaylarının yüksekliği ve seçilen kadınların çok farklı etnik gruplardan oluşmasıydı.

İki yıl önce Kuzey Dakota’da DAPL isimli boru hattı projesine karşı aylarca mücadele vererek ülke gündemine oturan yerli halkların temsilcileri ilk kez Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Sharice Davids ve Deb Haaland seçilen ilk yerli kadın temsilciler oldular.

Sosyalist, Siyah, Müslüman ve Latin adaylar

New York’un 14. Bölgesinden seçilen 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez meclisin en genç üyesi oldu. Demokrat Parti içerisindeki en sol grup olan Demokratik Sosyalistler’in adayı olması ve Latin kökenli olması yönüyle de Cortez’in seçim zafer büyük önem taşıyor.

Massachusetts’te ilk kez bir siyah kadın seçimi kazandı.

Michigan’dan seçilen Rashida Tlaib Amerika’nın ilk Filistinli Müslüman milletvekili olmayı başardı. Tlaib da Demokrat Sosyalistler grubunun adayıydı.

İlhan Omar da seçilen ilk Somali kökenli Amerikalı oldu. İlhan, başörtüsü sebebiyle de oldukça tartışılmıştı.

Bültene kayıt ol