Ek vergi 13 Ağustos'ta devrede: Çelikte ticaret hacmi ne kadar?

11.08.2018 - 16:20
Haberi paylaş

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın dün Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile Türkiye'den çelik ithalatına gümrük vergisini yüzde 50'ye, alüminyumda ise yüzde 20'ye çıkarma kararı 13 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

Trump'ın tweeti sonrası Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Washington'ın çelik ithalatının ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğu yönünde hazırladığı Ocak 2018 tarihli rapora atıfta bulunuluyor.

Raporun ardından Mart ayında yürürlüğe giren yeni bir düzenleme uyarınca ABD'nin çelik ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulama kararı aldığı belirtilirken, gerekli görüldüğü durumlarda bu oranın bazı ülkelere karşı daha farklı bir düzeye taşınabileceği ifadesi yer aldı.

Buna göre spesifik olarak Türkiye'nin isminin geçtiği açıklamada, ABD'nin çelik ithalatı yaptığı başlıca ülkeler arasında yer alması dolayısıyla "iç kapasite kullanımını" arttırma adına Ankara'ya ek vergiler getirildiği belirtiliyor.

Çelikte ticaret hacmi

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye 2016 yılında ABD'ye 1 milyon tondan fazla çelik ihraç etti. ABD, Türkiye'nin sattığı çeliğin yüzde 13'ünü alarak bu alanda en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye'nin tüm dünyaya çelik ihracatı toplam ihracatın yaklaşık yüzde 5'ine denk geliyor.

Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatının değeri ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 yılında 1 milyar dolar civarında oldu. Bu miktar aynı yıl ABD'ye olan toplam 8,6 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 12'sine denk geliyor.

Bültene kayıt ol