Olağan şüpheliler: Akkuyu Nükleer Santrali'ne Cengiz-Kolin-Kalyon ortaklığı

21.06.2017 - 10:54
Haberi paylaş

Rusya'nın kamuya ait nükleer enerji kurumu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin yüzde 49'unu Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna satacağını açıkladı.

Rosatom'un uluslararası faaliyetlerinden sorumlu biriminin başında bulunan Anastasia Zoteyeva, katıldığı bir konferansta hissedarlık anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanacağını belirtti.

Türkiye halkının nükleer santral istemediği biliniyor. Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi'nin 2016 yılında yaptığı bir kamuoyu araştırmasında, kömür ve nükleer, halk tarafından en az desteklenen enerji türleri olarak çıktı. Nükleer için olumlu görüş belirtenlerin oranı yalnızca %26.6'da kalmıştı.

Üstelik, Türkiye'de çok uzun süredir nükleer santrallere karşı mücadele eden bir hareket var. Akkuyu nükleer santrali projesi de defalarca protesto edildi.

Rus şirketine ortak olan Türk holdinglerinin sicili ise kabarık.

Cengiz Holding, Artvin’in Kafkasör Yaylası’ndaki Cerattepe mevkiinde bakır madeni projesi nedeniyle bölge halkı tarafından kitlesel eylemlerle karşılanmıştı.

Kolin Holding, Yırca'ya termik santral yapmak için zeytin ağaçlarını katletmiş ve yine bölge halkının mücadesi sonucu durdurulmuştu.

Kalyon Holding ise Cengiz ve Kolin'in de olduğu bir konsorsiyumun içinde üçüncü havalimanı projesinde yer alıyor.

Bültene kayıt ol