Hükümetlere uyarı: İklim değişikliği nedeniyle göçler artacak

10.01.2015 - 18:42
Haberi paylaş

Bilim insanları uyarıyor: Hükümetler, küresel ısınmayla bağlantılı doğal afetler ve olağanüstü hava koşulları nedeniyle artacağı öngörülen milyonluk göçlere hazırlıklı olmalı.

2013’te, Filipinler'deki Haiyan Tayfunu başta olmak üzere, olağan üstü koşullar 22 milyon insanın bulunduğu toprakları terk ederek göç etmesine sebep oldu. Bu rakam, çatışmalar nedeniyle yaşananın üç katı.

Uzmanlar, olağan üstü hava koşulları ile doğal afetlerin savaşların sebep olduğundan çok daha fazla insanı yerinden edeceğine işaret ederek, hükümetlerin iklim değişimi kaynaklı olarak artan göçe karşı daha iyi hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu.

Önde gelen iklim bilimcilerin küresel ısınma ile bağlantılı olarak yükselen deniz seviyelerine, sıcaklık dalgalarına, sellere ve kuraklıklara ilişkin projeksiyonları, milyonlarca insanın, bazıları asla geri dönemeyecek şekilde, zarar görecek bölgelerden uzaklaşmasını gerektiriyor.

Ekonomik kriz kaynaklı kemer sıkma önlemlerinin ev sahibi ülkelerin konukseverliğini kısıtladığı ve göçmen karşıtı algıların birçok ülkede, özellikle de Avrupa’da yükselişte olduğu bir dönemde, bu, politik açıdan hassas bir konu.

Cenevre’deki Ülke içinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi’ni (Internal Displacement Monitoring Centre – IDMC) yürüten Norveç Mülteci Konseyi başkanı Jan Egeland, “Doğal afetler, dünya çapında savaşların ve çatışmaların birlikte sebep olduğundan 10 kat daha fazla insanın yerinden olmasına sebep oldu” diyor.

IDMC verileri, 2013’te, Filipinlerdeki Haiyan Tayfunu başta olmak üzere, olağan üstü koşulların, 22 milyon insanın bulunduğu toprakları terk ederek göç etmesine sebep olduğunu gösteriyor. Bu rakam, çatışmalar nedeniyle yaşananın üç katı.

1970’lerin başında, yerinden olmuş/edilmiş insan sayısı sadece 10 milyon kadardı. Olağan üstü koşullar arasında, hava koşuları ile ilgili olmayan depremler ve tsunamiler de var.

Egeland, Oslo’da düzenlenen göç ve iklim değişimi konulu bir konferansta “Giderek artan sayıda insan, daha olağan üstü hava koşullarına daha fazla maruz kalma tehlikesi içinde yaşıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin insan hakları özel raportörü Chaloka Beyani, Reuters’e, hükümetlerin göçmenlerle ilgili hazırlık yapması gerektiğini söyledi. “Gelecekte felaketlere maruz kalma riski altındaki insanların planlı olarak yerlerinin değiştirilmesine daha fazla odaklanıyoruz” dedi.

Deniz seviyesi, BM iklim uzmanlarına göre Antlardan Alplere ve Grönland’ın buz örtüsüne kadar eriyen buzulları da içeren faktörler nedeniyle 1900’den beri 19 cm yükseldi ve birçok sahil bölgesinde fırtınaları şiddetlendiriyor.

BM uzmanlarının senaryolarına göre, 21. yüzyılın sonu itibariyle 26 ila 82 cm’lik bir yükselme daha olacak. Uzmanlar, fosil yakıt tüketimi başta olmak üzere, ısınmanın ana sebebinin en az %95 oranında insan faaliyetleri olduğunu söylüyorlar.

“Bir adanın batıp da tüm bir nüfusun yeryüzünden silinmesi için 50 sene beklememize gerek yok” diyor Beyani: “Planlı bir taşıma ve yeniden yerleştirme olmalı.”

İklim değişimi insanların gıda ve su kaynaklarında yaşanan kesintiler sebebiyle evlerini terk etmesinin üstüne daha fazla sebep ekledi. “İklimsel faktörler nedeniyle kısıtlı hale gelen kaynaklara erişme sorunu çatışmaları da ateşliyor” dedi.

(The Guardian)

Çeviri: dunyadanceviri.wordpress.com

Bültene kayıt ol