Greta ve 15 çocuk, Türkiye dahil 5 ülkeyi BM’ye şikayet etti

24.09.2019 - 12:03
Haberi paylaş

İsveçli iklim aktivisti Greata ve 15 genç aktivist, BM'ye iklim değişikliği konusunda hiçbir şey yapmayan ülkeleri şikayet eden bir dilekçe verdi. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Diğer ülkeler ise Almanya, Fransa, Arjantin ve Brezilya. Bu ülkelerin hepsi dünyanın en zengin G20 ülkeleri arasındalar.

Şikayetin temel sebebi bu ülkelerin Paris İklim Anlaşması’nda belirledikleri hedeflerin gerisinde kalmaları ve bu nedenle çocuk haklarını ihlal etmeleri.

Şikayet başvurusu ayrıca çocukları korumak için gerekenleri yeterince yapmayan ve en büyük karbon salımını gerçekleştiren ülkeleri de eleştiriyor. Bunlar arasında ABD, Çin ve Hindistan yer alırken dilekçede bu ülkelerin ismi geçmiyor. Bu ülkelerin adının geçmeme sebebi BM’nin Çocuk Hakları Komitesi’nin çocuklara şikayette bulunma hakkı veren ek belgesini imzalamamış olmaları. 

Şikayette bulunan çocuklar iklim değişikliği ile mücadele etmeyen ülkelerin çocuk haklarını hiçe saydıklarını söylüyorlar. Şikayetlerin yasal bir yaptırım bulunmuyor ancak BM şikayeti araştırarak adı geçen ülkelere uyarıda bulunabiliyor.

Greta Thunberg ile BM'ye 5 ülkeyi şikayet eden çocuklar (resimde soldan sağa) Raslene Joubali (Tunus), Ridhima Pandey (Hindistan), Carlos Manuel (Palau), (tanımlanamadı), Chiara Sacchi (Arjantin), David Ackley III (Marshall Adaları), Deborah Adegbile (Nijerya), Iris Duquesne (Fransa) ), Litokne Kabua (Marshall Adaları), Raina Ivanova (Almanya), Ranton Anjain (Marshall Adaları), Carl Smith (ABD) ve Catarina Lorenzo (Brezilya).

Bültene kayıt ol