Aşırı sağın iktidarı Amazon ormanlarını yok ediyor

22.08.2019 - 18:03
Haberi paylaş

Brezilya'da aşırı sağın iktidarı sadece işçi, kadın, LGBTİ+, yerli halkların haklarını ve kazanımlarını hedef almıyor. Bolsonaro, gezegen için onarılamaz hasar yaratacak Amazon yangınlarını teşvik ediyor.​

'Gezegenin akciğeri' olarak bilinen Amazon ormanları üç haftadır yanıyor.

Yangınlardan çıkan dumanlar,  Brezilya’nın en büyük şehirlerinden Sao Paulo'nun gökyüzünü kapladı. Soğuk havanın da etkisiyle dumanlar bir kütle oluştururken, şehir gün ortasında karanlığa büründü.

Küresel iklim değişikliğini yavaşlatan Amazon ormanlarındaki yangınlar, son 1 yılda yüzde 83 arttı. Sene başından bu yanaysa Amazonlar'da 73 bine yakın yangın çıktı. 

Donald Trump'a hayranlığını gizlemeyen çevre koruma karşıtı Jair Bolsonaro, 28 Ekim 2018'de seçimleri kazanmış ve 1 Ocak 2019 günü yönetmeye başlamıştı. 

Breziya'nın aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'ya göre ormanları çevreci sivil toplum kuruluşları yakıyor! Amazonları koruyan çevre örgütlerine mali desteği kesen Bolsonaro'ya göre yangınların çıkarılış nedeni "Brezilya’nın başına dert açmak.”

Çevreciler ve sosyalistler ise Amazon'daki yangınların sorumlusunun, "kalkınma" adı altında ormanlık alanların yok edilmesine teşvik eden ve çevre politikalarına düşman olan Bolsonaro yönetimi olduğunu söylüyor. 

On yıllardır şirketler ve girişimcilerin kundaklamaları sonucu çıkan Aamazonlar'da çıkan yangınlar, Bolsonaro'nun işbaşına gelmesi çevre korumacı politikaların askıya alınmasıyla birlikte görülmemiş düzeylere ulaştı.

Bültene kayıt ol