Öğrenciler küresel iklim grevine hazırlanıyor

21.08.2019 - 12:07
Haberi paylaş

Genç iklim aktivistleri, 20-27 Eylül'de gerçekleşen küresel iklim grevine hazırlık için Lozan'da buluştu. Toplantıya katılan Selin Gören'e neler konuşulduğunu sorduk.

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in başlattığı iklim için okul grevleri birçok ülkeye yayıldı. 15 Mart ve 24 Mayıs tarihlerinde ise küresel iklim grevi ilan eden öğrenciler tüm dünyada sokaklara indi. Cuma günleri gerçekleşen okul grevlerine atfen Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) adıyla bir araya gelen genç iklim aktivistleri 20-27 Eylül için üçüncü kez küresel iklim grevi çağrısı yapıyor. Öğrenciler bu kez grevi daha iyi örgütlemek amacıyla, 5-9 Ağustos tarihlerinde Lozan’da buluştu. Türkiye’den de Selin Gören toplantıya katılanlar arasındaydı. 

İsviçre’deki toplantıdan biraz bahsedebilir misin? Toplantının amacı neydi? Nasıl geçti?

Selin Gören: İsviçre toplantısı Gelecek için Cumalar’ın (FFF) ilk Avrupa toplantısıydı. İlk defa FFF bu kadar büyük çapta buluştu. Daha önce Strasbourg’ta da bir deklarasyon yayınlamışlar ama bu kadar büyük bir buluşma değilmiş o. Bu ilk büyük toplantı oldu ve adı SMILE idi yani Summer Meeting in Lausanne Europe. 37 ülkeden 420 aktivist vardı. Bir Avrupa buluşması olduğu için katılanlar Avrupa ağırlıklıydı ama dünyanın diğer bölgelerinden de katılmak isteyenler toplantıda yer aldı. 

Büyük bir medya ilgisi vardı. Basın çok fazla röportaj yaptı katılımcılarla. Türkiye’den Atlas ve ben katıldık. Parents for Future (Gelecek İçin Aileler) adına Atlas’ın annesi Nil Sarrafoğlu katıldı yine Türkiye’den. Greta vardı. Birçok öğrenci lideri vardı toplantıda. Bizden çok daha büyük deneyimleri olan aktivistlerle tanışmak çok güzeldi. Çok fazla şey öğrendik. Her katılımcı kendi ülkesinde neler yaptıklarını anlattı. Çok öğretici ve ilham vericiydi.

Bu toplantıda alınan kararlar FFF Avrupa adına alınmadı. Gelen aktivistlerin ortak düşünceleri olarak bir Lozan deklarasyonu yayınlandı. Bu deklarasyonda “neleri destekliyoruz, amaçlarımız neler?” gibi bir içerik vardı. 

Bu uluslararası buluşmanın seneye tekrar yapılması planlanıyor. Artık,her yıl yapılan bir buluşma haline gelmesi isteniyor. Seneye hangi ülkede yapılacağı konusunda da ev sahibi olmak isteyen ülkeler aday oldu. Bunun kararı daha sonra verilecek. 

20-27 Eylül tarihleri için yapılan küresel iklim grevi örgütlenmesine dair neler konuşuldu?

Selin Gören: 20-27 Eylül tarihlerinde farklı ülkelerde neler yapılacağı konuşuldu. Bir sürü ülkede farklı günlerde grev olacağını gördük. Bazı ülkelerde sadece 20 Eylül’de, bazılarında sadece 27 Eylül’de, bazılarında ise hem 20 hem 27 Eylül’de grevler olacak. Günler farklı olsa da amaçlar ortak. Gün farklılığının nedeni ise Earth Strike (Yeryüzü Grevi). FFF 20 Eylül için küresel okul grevi çağrısı yapmıştı. Yeni bir platform olan Yeryüzü Grevi ise 27 Eylül için yetişkinlerin katılacağı bir grev çağrısı yapıyor. Earth Strike da dahil olunca böylelikle okul grevlerine büyüklerin grevi de dahil olmuş oldu. 

20-27 Eylül tarihlerinin küresel iklim grevi ilan edilme nedeni aslında o tarihlerde New York’ta yapılacak zirve ve sanırım hemen öncesinde bir aktivistler buluşması daha olacak.

Evet, 23 Eylül’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısıyla New York’ta bir İklim Eylem Zirvesi olacak. Bu Zirve, Paris İklim Anlaşması’nı uygulamaya koymak amacı güdüyor. Zirve’nin hemen öncesinde 20 Eylül’de küresel iklim grevleri başlayacak, Zirve boyunca çeşitli eylemler sürecek. 21 Eylül’de ise BM Gençler İklim Zirvesi yapılacak. BM ilk kez böyle bir Gençler Zirvesi örgütlüyor. Bu, dünyada yükselen okul grevlerinin bir sonucu. Ancak zirveye katılım için çoğunlukla 18 yaş üstü katılımcı alacaklar. 

20 Eylül’de İstanbul’da da Sıfır Gelecek kampanyası tarafından çeşitli etkinlikler organize ediliyor. 20 Eylül’e öğrenciler nasıl hazırlanıyor?

Selin Gören: Sıfır Gelecek kampanyasının 20 Eylül’de etkinlikler düzenleyecek olması çok iyi çünkü Sıfır Gelecek’te birden fazla organizasyon bir araya geldi. FFF de bunlardan biri. Herkes birbirini destekliyor. O nedenle böyle geniş bir oluşumun 20 Eylül’e çağrı yapması çok önemli. Böylece daha çok insan katılacaktır diye düşünüyorum.

23 Ağustos’ta Antikapitalistler’in düzenleyeceği bir etkinlik olacak. İklim adaleti etkinliklerinin ilk gününde farklı liselerden öğrenciler bir araya gelecek. Bu etkinliğe mümkün olan en kalabalık katılımı istiyoruz. Bunun iyi bir adım olacağını düşünüyoruz çünkü şuan liseliler olarak biraz birbirimizden kopuğuz. Herkes kendi lisesinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Fakat hem bizim tanışmamız için hem de ortaklaşa çalışmamız için 23 Ağustos’taki etkinlik güzel olacak. Bu etkinliğin sadece liselilere ayrılmasını istiyoruz çünkü herhangi bir iklim etkinliğine gittiğinizde sadece liselilere özel toplantılar olmuyor. Bu bizim için iyi bir fırsat olacak. Daha özgürce kendi düşüncelerimizi tartışabileceğiz ve 20 Eylül için hazırlık yapabileceğiz. 

Bunun dışında bir whatsapp grubumuz var liseliler olarak. O grupta da ulaşabildiğimiz her liseden bir veya iki temsilci ekliyoruz. O temsilciler de kendi liselerinde çalışma yapıyor, bize de grup üzerinden haber veriyor. Böylece bir ağ oluşuyor. Bu ağın da 23 Ağustos’ta kuvvetlenmesini istiyoruz. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol