(Marksizm 2020) İklim krizi: Durduracağız ama nasıl?

12.05.2020 - 21:24
Haberi paylaş

Marksizm 2020 online toplantılarında iklim krizine karşı antikapitalist mücadele tartışıldı.

Toplantıda Ali Karakoç, Hilal Şenel, Selen Ünal ve Tibet Şahin konuşma yaptılar. 

İlkokul öğrencisi aktivist Ali Karakoç konuşmasında iklim aktivisti olmanın öneminden bahsetti ve şunları söyledi: “İklim değişimine karşı öğrencilerin yaptığı okul grevlerine katıldım. Fosil yakıt kullanımının son bulmasını istiyorum, Temiz enerji kaynaklarının kullanımına geçilmeli” dedi.

Yokoluş İsyanı aktivisti Hilal Şenel ise şöyle konuştu:  “Virüs, doğaya insanın ölçüsüz müdahalesi ile ortaya çıktı. İnsanların ekosistemlerin korunması konusunda sorumluluk alması gerekir. Şirketleri değil yaşamı kurtaralım, insanlara gerçekleri anlatalım, bilim insanlarını dinleyelim, bütün bunlar için umutluyum. Umut etmek sadece bir iyimserlik değildir. Umut, iklim için harekete geçmektir.”

Antikapitalist Öğrenciler'den Selen Ünal, iklim krizi bütün anormallikleri ile sürüyor dedi ve şunları söyledi: “İklim değişimini çok hızlı yaşıyoruz. İklim krizinin sebebi kapitalizm. Kapitalizmin kaosu iklim krizini tetikliyor. İklim krizinin sebebi tek tek insanlar değildir, bunu demek elbette kişisel sorumluluklarımızı unutmamız anlamına gelmez, suyu açık bırakmamalıyız. Buna karşın temiz suya erişimi olmayan milyonlarca insan var. Karbon ayak izinin büyüğü şirketlere ait.”

Gelecek İçin Cumalar (FFF) aktivisti  ve DSİP üyesi Tibet Şahin ise iklim krizinin tarihçesinden bahsetti ve şunları söyledi: “1960’lardan beri iklim krizinden konuşuyoruz, ama şirketler 2000’lere kadar bunu inkâr ettiler. 2015’ten sonra yaşanan aşırı sıcaklar insanların bu konuyu önemsemesini sağladı. Neoliberal kapitalizmin iklim krizi ile ilgili yapabileceği bir şey yok, çünkü rekabet ortamı ortak ve bütüncül karar almalarını engeller. Çelişki insan doğa arasında değil. Çelişki, mevcut emeğin örgütlenme biçimi olvan kapitalizm ile doğa arasında. Emeğin örgütlenme biçimini demokratik bir biçime getirilse, sosyalist tarzda olsa çelişki kalmaz. Ekolojik kriz, kapitalizmin krizinin dışavurumudur.”

Konuşmaların tamamına izleyebilirsiniz:

Bültene kayıt ol