Özdeş Özbay

Özdeş Özbay son yazıları

Özdeş Özbay tüm yazıları

14.02.2017 - 08:47

“Küresel ısınma yalandır” diyenlerin yönettiği ABD ve iklim krizi

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump göreve başladığı andan beri kürsel ısınma ile ilgilenmediğini açıkça söyleyerek bugüne kadar ABD’de atılan sınırlı adımları dahi geri almaya başladı.

Trump’ın ilk yaptığı işlerden biri Beyaz Saray’ın web sitesindeki iklim değişikliği bölümünü kaldırmak olmuştu. Ardından imzaladığı ilk kararnamelerden bir tanesi de toplumsal muhalefet nedeniyle durdurulan Keystone XL ve Dakota boru hattı projelerine yeniden başlanması talimatı vermek olmuştu.

Trump’ın birçok boru hattı projesine imza atan Energy Transfers şirketinde hisse sahibi olduğu da biliniyor ayrıca yeni kabinesinde Exxon Mobil isimli dev petrol şirketinin eski CEO’su Rexx Tillerson’a da koltuk verdi.

Trump elbette iklim değişikliği gerçeğini redderken hiç bir bilimsel veriye dayanmıyor. ABD’nin resmi kurumu olan NASA’nın geçen hafta yayınladığı küresel ısınma haritaları Trump’ın bütün inkâr çabalarına rağmen küresel ısınma gerçeğine yeni kanıtlar ekledi.

NASA 1884 yılından beri dünya sıcaklığını binlerce farklı noktadan ölçüyor. Buna göre 1884’te ortalama sıcaklığın üzerinde olan bölgeler son derece sınırlı iken, 2015 yılında, yeryüzünde dünyanın olması gereken sıcaklıkta neredeyse hiçbir yer kalmamış durumda. Dünyanın tamamının ısınmış olduğu resimlerden görülebiliyor.

Trump’ın agresif bir şekilde küresel ısınmayı reddetmesinin arkasında kapitalizmin işleyiş biçimi var. Sermaye grupları hem bir birleri ile hem de ulusal devletler etrafında örgütlenen farklı devletler olarak bir biri ile rekabet halindeler. Zaten Trump da konuşmalarında açıkça çevreyi korumaya yönelik yasal düzenlemelerin çok daha zayıf olduğu Çin ile rekabeti öne çıkarıyor. Yani kendi deyimi ile ABD’yi “yeniden muhteşem yapmak” için sermayenin önündeki ufak engelleri dahi kaldırarak vahşi bir kalkınma hamlesi gerçekleştireceğini ilan ediyor. Tabi bu vahşi kalkınmanın otoyollar, köprüler, madenler, boru hatları ve benzeri projelerle çevreye geri dönülmez zararlar vereceğini biliyor ve bunu umursamadığını belirtmiş oluyor.

Bu politikalar Trump’a özgü uygulamalar değil. Türkiye’de AKP iktidarı, Rusya’da Putin ve daha birçok ülkede sermaye temsilcileri özellikle 2008 küresel krizinden beri toparlanamayan ekonomiyi sermaye çıkarlarına göre yeniden düzeltebilmek için benzer politikalar uyguluyorlar. Oysa sadece sermayenin çıkarını önemseyen bu politikalar hem dünyayı rekabetin kızışması nedeniyle hızla otoriterleştiriyor hem de tüm canlıların yaşamını tehlikeye atıyor.

Özdeş Özbay

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol