Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

26.12.2016 - 22:15

Türkiye'ye karşı bir oyun?

Yemen'de geçen hafta bir intihar bombacısı 49 kişiyi öldürdü. Ölenlerin büyük çoğunluğu bir askerî üssün yakınlarında maaşlarını almak için kuyrukta bekleyen askerlerdi. Yaklaşık 60 asker de ağır ve hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Katliamı IŞİD üstlendi.

Sekiz gün öncesinde yine Aden şehrinde yine IŞİD'in üstlendiği bir başka patlamada 50 Yemen askeri ölmüştü.

Bu hafta Berlin'de bir Noel etkinliğine yapılan saldırıda 12 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. Alman polisi saldırının "terör eylemi" olduğunu tahmin ediyor.

Türkiye'de de geçen hafta önce Beşiktaş'ta, sonra Kayseri'de üç bomba patlatıldı. Polis ve askerin yanı sıra sivil vatandaşlar da öldü. Beşiktaş bombalarını TAK üstlendi.

Almanya'yı ve Yemen'i bilemem, ama Türkiye'de saldırılara verilen resmî tepki, Cumhurbaşkanı'nın ağzından, şöyle oldu:

"Türkiye'ye terör örgütleri ve ihanet çeteleri üzerinden savaş açanlar bugüne kadar istedikleri neticeyi elde edemediler. Miletimiz tüm oyunları birer birer bozdu.

Bölgemizdeki hiçbir hadise ülkemizde yaşanan darbe girişiminden ve terör eylemlerinden farklı değildir. Hepsi aynı alçak oyunun parçasıdır.

Riyakârlıkları deşifre olmuştur.

Yaşadığımız dönem, en az İstiklal Harbi kadar önemlidir, kritiktir. Hayatî sonuçlar doğuracak ehemmiyettedir. Ortada daha büyük bir oyun var. Saldırıya uğrayan özgür ve müreffeh Türkiye mücadelesidir."

Cumhurbaşkanı'nın bu ve buna benzer sözleri, "Bütün dünya bize düşman, biz Türkler hepsinin hakkından geliriz" yaklaşımı, irili ufaklı politikacılar ve bütün medya tarafından iştahla tekrar ediliyor.

Öyle bir hava yaratıldı ki, bütün yabancı gazeteci ve diplomatlar casus, ağzını açan her Türk hain.

Sanki dünyanın geri kalanında her taraf süt liman da, bir tek Türkiye'de bombalar ve ölüm hüküm sürüyor! Belli ki, Erdoğan da, gazeteciler de, fark edememiş: İngiltere'den Malezya'ya, New York ve Paris'ten Kahire ve Keşmir'e, birkaç yıldır keşmekeş, istikrarsızlık ve şiddet at koşturuyor.

Türkiye'de yaşananlar dünyada olup bitenlerin sadece bir parçası. Ortada "büyük bir oyun" filan yok.

Ama olayların gerçek nedenini konuşmak yerine, "birlik beraberlik" geyiği yapmak, "millî seferberlik" ilan etmek daha kolay ve daha faydalı.

Oysa, şu basit soruları sormak yeterli olur:

Barış süreci sona erdirilmeseydi TAK bomba patlatıyor olacak mıydı?

Suriye'ye müdahale edilmeseydi IŞİD Türkiye'yle ilgilenecek miydi?

Türkiye'ye karşı bir oyun sahnelenmiyor. Yanlış hesapların, hatalı politikaların bedelini ödüyoruz.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol