Özdeş Özbay

Özdeş Özbay son yazıları

Özdeş Özbay tüm yazıları

11.12.2016 - 00:14

Kuzey Dakota'ta petrol boru hattı karşıtı direniş ilk zaferini kazandı

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde, Dakota Erişim Petrol Boru Hattı projesi (DAPL) isimli proje inşaatına karşı Nisan ayında başlayan direniş, 4 Aralık’ta ilk kazanımını elde etti.

Kuzey Dakota’dan elde edilen ham petrolü Illinois eyaletine taşıyacak olan 1886 km uzunluğundaki petrol boru hattı Energy Transfer Partners şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Büyük oranda tamamlanan 3,8 milyar dolarlık boru hattı yerli halka ait topraklarda bulunan suyollarından geçerken direnişle karşılaşmıştı.

Direnişin başladığı günden bu yana polis birçok kez yerli halka ve su savunucularına saldırdı. Kimi zaman nehir kıyısında yaptıkları dua ayinlerine, kimi zaman yürüyüşlerine, kimi zamansa kamp alanlarına saldırdı. Bu saldırılarda toplamda yüzlerce kişi yaralandı yine yüzlercesi gözaltına alındı. Küçük bir ilçe olan Morton’da (kamp alanlarının bulunduğu bölge) hapishaneler yetmeyince yerli halk köpek barınaklarına atıldı.

Projenin teslim tarihi olan 1 Ocak 2017 yaklaştıkça şirketin ve eyalet güvenlik güçlerinin tepkisi sertleşmeye başlamıştı. Polisin şiddetlenen saldırıları direnişin ülke geneline yayılmasına ve birçok eyaletten 300 kadar yerli halkın ve binlerce aktivistin sayısı artan direniş kamplarına desteğe gelmesine neden oldu.

8 Kasım’da yapılan ABD Başkanlık seçimlerini, projeyi inşa eden şirkette hisseleri olan Trump’ın kazanması yeni bir dönüm noktası oldu. Daha fazla bekleme ihtiyacı duymayan şirket ve güvenlik güçleri kampa sert bir saldırı başlattı. Ardından da Kuzey Dakota Valisi bir olağanüstü kararname yayınlayarak “yaklaşan kış koşulları” nedeniyle kampın 5 Aralık tarihine kadar boşaltılmasını istedi. Bu boşaltma kararının ardından Trump ilk kez açıkça projeye destek verdiğini çünkü bu projenin “bütün Amerikalıların çıkarına” olduğunu söyledi.

Ancak gelişmeler şirketin umduğu gibi olmadı. Aralık ayını Ulusal Eylemler Ayı olarak ilan eden direnişçiler mücadeleyi hem ülke geneline yaymaya hem de kitleleri kampa desteğe çağırdılar. Kampa gelen destekler arasında en önemlisi emekli askerler ve gazilerden oluşan 2.000 askerin kampı savunmak için desteğe gelmesi oldu.

Kampın boşaltılma tarihi gelip çattığında ise kazanan direniş oldu. ABD Ordusu Mühendislik Birimi yaptığı açıklama ile projenin geçici olarak durdurulmasına ve bu arada yerli halka ait topraklardan geçen boru hattı için yeni bir rota çizilmesine karar verdi.

Bu elbette geçici bir zafer çünkü direnişçiler boru hattı projesinin rotasının değiştirilmesini değil suyu ve çevreyi kirleten petrolün çıkarılmamasını ve projenin tamamen iptal edilmesini istiyor.

Direnişin kararlığı şimdilik projenin durdurulmasını sağladı ancak şirketin bu kararı mahkemeye taşıma hakkı var. Ayrıca Obama’nın son icraatlarından biri olarak duran bu karar Ocak ayında resmi olarak Başkanlığı alacak olan Trump tarafından bozulabilir. Direnişçiler bu olasılıklara karşı direnişi sürdüreceklerini şimdiden ilan ettiler.

Özdeş Özbay

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol