Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

21.10.2016 - 14:33

Yaşam için ses ver!

Kürt sorununun yeniden çatışma politikalarına mahkum edilmesi, Suriye’de yaşanan gelişmelerle, “Kürt koridoru” tartışmalarıyla doğrudan bağlantılı. “Yaşam için ses ver” diyerek bir araya gelenler, hiçbir gelişmenin yaşamdan daha önemli olmadığını düşünerek bir araya geldiler.

Suriye’deki gelişmeler, devletin Suriye politikasında yaşanan değişiklik, çözüm sürecinin askıya alınmasına neden olsa da barış isteyenler akan kanın durması için harekete geçme ihtiyacını Suriye’de “işlerin toparlanmasına” erteleyemezler. Tersine, Suriye’de işlerin toparlanması için her ülkede barış isteyenler kendi hükümetlerine karşı barış yönünde basınç uygulamalı.

Barış, barış için mücadele ertelenemez ve özellikle savaşın gürültüsü çoğaldığında barış kampanyası yapmak daha acil, daha önemli. Türkiye’de barış için çaba harcamaya aday olan Yaşam için ses ver inisiyatifi, bu açıdan nasıl bir yaklaşıma sahip olduğunu çağrı metninde ifade ediyor:

“2013 yılında başlatılan ve iki buçuk yıl süren çözüm sürecinin sona ermesiyle beraber savaş, ülkenin birçok şehrinde etkisini gösterdi. Şehrin merkezlerinde yaşanan çatışmalarda; durakta, düğünde, barış mitinglerinde patlatılan bombalarla yüzlerce masum insanımızı kaybettik. Son 14 ay içerisinde gerçekleştirilen 19 bombalı saldırı ve çatışmalarda anne-babalar evladını, evlatlar anne-babalarını, kimileri eşini, dostunu, yakınını kaybetti. Evler tahrip oldu, hayvanlar öldü, tarihi doku yok edildi.

Hiç kuşku yok ki barışın olmadığı bir yerde en çok çocuklar zarar görüyor. Kimin ne için öldüğünden, ne için savaştığından haberleri dahi yokken, insanları öldürmeye kurulu bombalar onları da katledip geçiyor, sokaklarda oynama haklarını ellerinden alıyor.

Doğası gereği girdiği her yeri yakıp yıkan bu savaşa ve onunla beraber ölümün normalleştirilmesine karşı yaşamın sesini yükseltmeye çalışan, içinde bulunulan bu cinnet halinin bir an önce son bulmasını isteyen, insanlarla beraber hayvanların, bitkilerin, şehirlerin, tarihi dokuların da zarar görmesinin önünde durmaya çalışan insanların da seslerini duyuyoruz.

Barışı isteyenlerin savaşı isteyenlerden fazla olduğuna inanıyoruz! Ayrılıkların yaşandığı bu ortamda Ankara’dan, Diyarbekir’den, İzmir’den, Tekirdağ’dan, Hatay’dan, Urfa’dan, Mardin’den ve daha birçok şehirden yaşamın sesini yükseltmeye çalışanlarla beraber sesimize ses, gücümüze güç katmak için; hep birlikte hareket etmekten başka yolumuz yok!

Bizler, Yaşam İçin SES Ver İnisiyatifi olarak istiyoruz ki; bu savaş hali bir an önce son bulsun. Müzakere masasına geri dönülerek çözüm süreci tekrar başlatılsın. Artık Suriye’yi bile içine alan ölümün ve yıkımın değil, yaşamın ve inşanın konuşulacağı bir dönem başlatılsın.”

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol