Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

17.11.2021 - 11:51

Helalleşin de bu adamı ne yapacaksınız?

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin geçmişte yaptığı hataları masaya yatırmak ve kırdığı toplumsal kesimlerle arayı yumuşatmak girişimi olarak ele alınabilecek helalleşme çağrısı iyi, hoş. Ama Tanju adında bir adam ve CHP’deki diğer Tanjular ne olacak? 

Bolu’nun CHP’li Belediye Başkanı Tanju Özcan, daha önce “yabancı uyruklu vatandaşlardan bazı hizmetlerde on kat daha fazla ücret alınacağına dair açıklamalar” yapmıştı. Bu Nazilere layık açıklamalar büyük tepki toplamıştı. Sadece anayasanın eşitlik ilkesi değildi ezilmeye çalışılan, insanlık, vicdan, şefkat, dayanışma, her şeyi ortadan kaldıran, kof bir milliyetçiliğin hezeyanlarıyla ezilenlerin arasında örülmesi gereken dayanışmanın yerinde yeller estirmek isteyen ırkçı bir saldırganlıktı.

Allah’ın suyunu satmaktan utanmayan bu aslan sosyal demokrat, bu suyu göçmenlere, su içemesinler diye, kullanamasınlar diye çok daha pahalıya satmayı planlıyordu.

Sonra sosyal medyada altı çizildiği gibi, ırkçılığın bir paket program olduğu ve mutlaka kadın düşmanlığını da içerdiğini kanıtlayan bir gelişme daha oldu bu adamla alakalı. Katıldığı bir youtube programında tüp bebek isteyen bir kadının yardım talebini yılışık ve cinsiyetçi bir şekilde anlatmasıyla suçüstü yakalanmış oldu. Tanju Özcan’ın ırkçılığını sineye çeken CHP’liler, bu apaçık kadın düşmanlığına tahammül edemediler ve bu adamı disiplin kuruluna verdiler.

Fakat, bazı insanlar hep gündemde olmak isterler. Gündeme akıllıca önerilerle gelmek ve yapıcı, demokratik hamlelerle gündemde kalmak ise yeteneklerle alakalı. Tanju Özcan’ın herhangi bir yeteneği olmadığı ve sadece ırkçılık yaparak gündemde kalmayı başarabildiği için, bu sefer de göçmenlerin evlenmesini engellemeye dikti gözlerini.

Tanju Özcan, kentte yaşayan yabancı uyrukluların evlenmek için ödeyecekleri nikah ücretinin 100 bin liraya çıkarılması konusunda Belediye Meclisine teklif sunacaklarını açıkladı. Evlenme yasağı, göçmenler hakkında üretilen ve göçmen düşmanlığını derinleştirmek için kullanılan nüfus mühendisliği meselesine de bağlı. Göçmenlerin hızla doğum yaptığı ve birkaç on yılda Türklerin azınlığa düşeceği konusundaki aşırı yalancı propagandayla Tanju Özcan’ın evlenme ücretini 100 bin liraya çıkartmak istemesi arasında bir bağlantı var.

Göçmenlerin sadece susuz kalması, pahalı evlerde oturması, özgürlüklerinden mahrum olması yetmiyor Bolu Belediye Başkanı’na. Hiçbir şekilde mutlu olmamalılar, evlenememeliler.

Kılıçdaroğlu ve CHP liderliği belli ki ırkçılığı bir parti içi düşünce çeşitliliği olarak görüyorlar.

Irkçılık, herhangi bir fikirmiş gibi özgürce ifade dilebilecek bir düşünce değil, mantıksal ve doğrudan sonuçları ırkçı ve sistematik kitlesel cinayetler olan bir nefret söylemidir.

CHP şu helalleşme adımlarından önce içindeki Nazileri tasfiye etse çok iyi bir iş yapar.

Sistematik bir ayrımcılık yapan, nefret söylemini sıradanlaştıran ve göçmenlere yönelik ırkçı uygulamaları savunan birisi nasıl olur da bir belediyede yöneticilik yapar sorusunu, söz konusu olan Türkiye olunca anlamsız gibi görünse de bu soruyu ısrarla sormalıyız.

Yıldız Önen

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol