Volkan Akyıldırım

Volkan Akyıldırım son yazıları

Volkan Akyıldırım tüm yazıları

07.10.2021 - 14:23

Bahçeli'nin 'bölücü kebapçılar' çıkışı ne anlama geliyor?

Devlet Bahçeli'nin "bölücü kebapçıları" işsizlikten sorumlu tutan çıkışı tartışılıyor.

MHP liderinin "pisküvi" demesiyle alay eden bazı muhalifler, kebapçılar çıkışıyla da dalga geçti, bol bol eğlendi.

Kebapçılar ise endişelendi. Adana Kebapçılar Odası Başkanı bir açıklama yaparak bölücü ve terörist olarak gösterilmekten rahatsız olduklarını iletti.

Endişelenmekte haksız değiller. 1990'larda faşist çetelerin Kürt işadamları listesi oluşturup, 'PKK'ya yardım ve yataklık ediyorsun' diyerek haraç toplayıp, infaz ettiği gerçeği unutulmadı.

Bazıları ise Bahçeli'nin ne söylemek istediğini anlamaya çalışsa da "metni yazan danışmanın bir hatası" olabilecek bir muamma sonucuna vardı.

Faşizmin çözüm karşıtlığı

Oysa faşist parti liderinin bu sözlerinin Kürt düşmanı içeriği çok açıktır.

MHP meclis grubunda konuşan Bahçeli, 'Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır' dedi. 

40 yıldır yaşanan çatışmalardan doğan büyük ekonomik maliyeti "terörün maliyeti" olarak adlandırdıktan sonra "Teröre yardım ve yataklık yapan bölücü kebapçıların işsizlikte payı vardır” dedi.

"Bölücü kebapçı" ırkçı aşağılamasıyla doğrudan HDP'ye ve Kürt siyasi hareketine vururken, onlarla bir tür diyalog kurup seçim ittifakı oluşturmaya çalışan CHP'ye de yükleniyor.

Bunu yaparken 12 Eylül darbesi günlerinde devlet tarafından empoze edilen resmi ideolojinin bayrağını açıyor: Kürt sorunu yoktur, Bahçeli'ye göre zaten "Kürt kökenli vatandaşlar" Türklerin bir parçasıdır, ben Kürdüm diyenler ise yok edilmesi gereken “hainlerdir”.

Kürt sorunu işte bu ırkçı hakim zihniyet yüzünden on yıllarca çözümsüz bırakıldı.

50 binden fazla kişi çatışmalarda hayatını yitirdi ve hâlâ yitiriyor.

Devasa kaynaklar savaş için harcanıyor.

Faşistler ve temsil ettikleri devlet güçleri, Kürt sorununu terör sorununa indirgeyerek, on yıllardır uygulanmış ve iflas etmiş silahlı çözümü yani çözümsüzlüğü dayatıyor.

Kürt sorunu çözülmedi

Bir zamanlar barış sürecini başlatan Erdoğan ise küçük ortağıyla uyumunu bozmadan "Kürt sorunu yoktur, çünkü bu sorunu çözdük" diyor.

Kürt sorunu birileri yok deyince yok olmuyor. Bunun açık göstergesi onca baskıya, kayyuma, tutuklamaya ve açılan kapatma davasına rağmen Kürt seçmenlerin önemli bir kısmının blok olarak HDP'nin arkasında durmasıdır. 

Anketlere göre HDP'nin herhangi bir baraj sorunu olmazken önceki seçimlerden çok daha fazla oy alma olasılığı var. MHP ise baraj sorunu yaşayan bir parti ve kapattırmak istediği partinin oylarının yanına bile yaklaşamıyor.

Erdoğan ve ortakları milyonlarca Kürdün barış, çözüm ve eşitlik taleplerini toptan reddederek geçmişin kötü filmini başa sarmak istiyor.

Faşizm alaycılıkla yenilmez

Faşizmle alay etmek geçmişte hiç de iyi sonuçlar getirmedi. Bahçeli'nin "bölücü kebapçılar" sözündeki tehdit ve zihniyet tehlikelidir. Panzehiri ise Kürt sorununu Türkiye'nin batısında bütün gerçekliği ile tartışmak, barışçıl çözümün tek doğru yol olduğunu savunmaktır.

Faşist partinin açık tehditlerini bir muamma ya da yazım hatası olarak algılamak, Kürt sorununu tartışmaktan kaçmaktır. 

Kürt sorununda siyasi çözüm ve barış, girdiğimiz seçim süreci boyunca sosyalistler açısından en önemli tartışma ve taleplerden biridir. Erdoğan ve AKP dönemi bittiği takdirde yerine gelecek olanlar, yeni bir barış süreci başlatmaya zorlanmalıdır. 

Muhalefetin içinde MHP'den çıkan İYİP gibi, seçime kadar Kürt seçmenlere şirin gözükmeye çalışan, fakat Kürt sorununun siyasi çözümüne kökten karşı olan ırkçıların varlığı ve önümüzdeki dönem yapabilecekleri bir an bile unutulmamalı.

Volkan Akyıldırım


Bültene kayıt ol