Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

Yıldız Önen tüm yazıları

16.07.2021 - 12:17

Sağlıcakla gidip sağlıcakla gelin!

Yine bir bayram zamanı ve yine Suriyelilere yönelik nefret söyleminde yoğunlaşma dönemi. Ne yazık ki Levent Pişkin gibi aktivistlerin yaptığı yorumlardan çok ırkçıların yorumları göze batıyor. Pişkin, sosyal medyada, “İyi bayramlar olsun, hayırlısıyla sağlıkla gidip gelin.” yazdı. Böyle yazmasının nedeni, “gidişiniz olsun dönüşünüz olmasın” diyen sosyal medyadaki ırkçılara cevap vermek.

Her bayramda Suriyelilerin dönmemesini isteyenlerin sesinin yükseldiğine tanık oluyoruz. Suriyelileri geri gönderme modasını canla başla savunanlardan birisi CHP lideri Kılıçdaroğlu. 31 Mayıs 2018’de bir konuşmasında “ben bunu söylediğim zaman kızıyorlar, vay efendim Suriyelileri nasıl gönderirsin? Bal gibi göndeririz arkadaş, parası var, yolu var, okulu var, evi var. Her şeyi var. Suriyeli gidecek.” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun Suriyelileri Suriye’ye gönderme tutkusu kuşkusuz sadece bayram zamanlarında gündeme gelmiyor. Yine Kılıçdaroğlu 23 Haziran’da şunları söylemişti: 

“Bazı rakamlara göre 500 bin, bazı rakamlara göre 700 bin Suriyeli var Gaziantep’te. Allahın izni, milletin izni ile iktidar olduğumuz zaman ilk yapacağımız iş Suriyelileri, Suriye’ye kardeşçe göndermek olacaktır. Irkçılık yapmıyorum, onların evlerini, köprülerini, yollarını, hastanelerini hepsini yapacağız. Avrupa Birliği finanse edecek. Davulla zurnayla ülkelerine gönderip, bütün Orta Doğu’da barışı sağlayacağız. Herkes bir yere not yazsın, görecekler bunu.” 

Kılıçdaroğlu da bütün ırkçılık yaptığının farkında olmayan ırkçılar gibi “ırkçılık yapmıyorum” şerhini düşüyor. Ama bir kısmı yıllardır burada yaşayan, bir kısmı burada doğan insanları Suriye’ye kardeşçe ama zorla yollama arzusunun literatürde başka bir adı yok. Bu yaklaşım sahipleri, derinleşen bir krizde ilk gözden çıkartılacaklar listesinin başında hangi toplumsal kesimlerin yer aldığını ilan ediyorlar. 

Bir diğer isim ise sadece bayramlarda değil Allah’ın her günü Suriyeli düşmanlığı yapan, tüm göçmenlere ama özellikle Arap halklarından göçmenlere özel bir nefret besleyen Ümit Özdağ. Bu adam sadece göçmen düşmanlığı yapmıyor bildiğimiz gibi, aynı zamanda Ermeni düşmanı. Milletvekilimiz Garo Paylan’ı açık açık ölümle tehdit etmiş birisi.

Bir toplantıda yaptığı konuşmada “Suriyeliler doğum olarak ortalama yüzde 5.3 artarken Türkler 1.9 artığı için toplum içerisinde Türk oranı azalırken Suriyeli oranı artacak.” diyebilmiş, 2040’ta nüfusları 15 milyonu geçecek iddiasında bulunabilmiş birisi.

Nüfus mühendisliğinin sonuçlarını ve “ötekilerin” aşırı doğurgan ve kalabalık olduğu yönündeki iddiaların etnik temizlikle bağlantısını Almanya’dan biliyoruz.

Bu her iki eğilim, iktidar ittifakını köşeye sıkıştırmak için toplumun en çok ezilen, en çok dışlanan, en zorda olan yoksul kesimlerine karşı bazen inceltilmiş bazense açıkça provoke edici bir göçmen düşmanı politika izliyorlar.

Göçmen düşmanlığı, emekçileri bölen en tehlikeli ideolojidir. Tek bir saniye bile taviz veremeyiz! 

Bayramda Suriye’ye giden Suriyelilere, iyi bayramlaşmalar “hayırlısıyla sağlıkla gidip, sağlıkla evinize gelin” diyoruz

Yıldız Önen

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol