Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

Yıldız Önen tüm yazıları

10.05.2021 - 13:19

İsrail’in sonu gelmez işgalciliği

İsrail polisi, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya arka arkaya saldırdı. Saldırıda namaz kılan cemaate ses bombaları, tazyikli su ve plastik mermiler kullanıldı. 

Meclis-i Aksa yıllardır İsrail işgali altında bulunan Doğu Kudüs’te yer alıyor ve İsrail ne zaman Filistin’e yönelik ağır bir şiddet uygulamaya karar verirse Mescid-i Aksa’ya saldırıyor. Filistin halkını tahrik etmek, tüm Arap halklarına göz dağı vermek, tüm dünyada kalbi Filistinlilerle atan savaş karşıtlarını öfkelendirmek, dizginsiz bir güç gösterisi yapmak için Mescid-i Aksa daima İsrail’in deneme tahtası olarak kullandığı bir yer hâline geldi. Arka arkaya 2 gün saldırı oldu. İlk saldırıda 205 Filistinli yaralanmıştı. İkinci saldırı ise ilk saldırıya tepki gösteren Filistinlilere yöneldi.

10 Mayıs sabahı erken saatlerde binlerce Filistinli sabah namazını Mescid-i Aksa’da kıldı. Namazın ardından Filistinliler, Mescid-i Aksa’nın avlusunda gösteri düzenledi. Bir yandan da ırkçı, aşırı sağcı ve saldırgan İsraillilerin saldırı ihtimaline karşılık bazı noktalarda barikatlar kurdu. İsrail polisi ise Filistinlilere şiddetli bir şekilde saldırdı. Bilgiler yüzlerce kişinin yaralandığı ve en az 50 kişinin çevredeki hastanelere kaldırıldığı yönünde. 

Nisan ayında İsrailli ırkçı ve faşistler, polisin göz yummasıyla Filistinlilere karşı bir pogrom girişimi örgütlediler. Bir gece boyunca sabaha kadar “Araplara Ölüm”, “Yahudi namusunu yeniden kuralım”, “Köyleriniz yansın” gibi sloganlarla 105 kişiyi hastanelik ettiler. 22 kişi hastaneye kaldırıldı. 

İsrail devleti, on yıllardır sürdürdüğü işgale ve Filistin halkına düşmanlığına, İsrailli faşistlerin linç girişimlerinden de destek almaya başladı. Lehava adlı örgüt ırkçı linç girişimi çağrıları yapıyor.

ABD gibi ülkelerin Filistin’in işgalini büyütme girişimine verilen emperyalist desteği, İsrail’in elini kolaylaştırıyor ve onlarca yıldır dünyanın gözü önünde bir katliam yaşanıyor.

İsrail derhal Filistin topraklarından çekilmelidir!

İşgale hemen son verilmelidir.

Türkiye’de hem dünya savaş karşıtlarına çağrı yapan bir dayanışma hareketine ihtiyacımız var hem de iktidara baskı uygulayacak bir harekete. İktidar İsrail’le tüm ikili anlaşmaları ve askeri, ekonomik iş birliklerini hemen askıya almalıdır.

Meclis-i Aksa’ya saldırı haberini alır almaz bazı kurumlar gösteri çağrısı yaptılar. Kuşkusuz hepimiz Filistin halkının yanındayız ve yıllardır birlikte Filistin’le dayanışma kampanyaları düzenledik. Ama daha bir hafta önce 1 Mayıs kutlamalarına pandemi gerekçesiyle izin verilmemişken Filistin’le dayanışma eylemine izin verilmesi, iktidarın mağduriyetler arasında kurduğu hiyerarşiye ve artık bir yönetim tarzı haline gelen çifte standardına yeni bir örnek oldu. Çözüm Filistin halkıyla dayanışma eylemlerine yasak konulması değil, 1 Mayıs gösterilerinin de pandemi gözetilerek yapılmasına olanak sağlamaktır.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol