Özdeş Özbay

Özdeş Özbay son yazıları

Özdeş Özbay tüm yazıları

27.04.2021 - 14:18

Hindistan salgından kırılıyor

Şubat ayını günde ortalama 10 bin kadar vakayla geçiren Hindistan, Mart ve Nisan’da vaka artışının önünü alamadı ve günlük 300 bin vakayı aşar duruma geldi. Dünya genelinde bu satırların yazıldığı güne kadarki en yüksek vaka sayısı görüldü. 25 Nisan Pazar günü, ülkede 349 bin 691 yeni koronavirüs vakası kaydedildi, 2 bin 700’den fazla kişi de yaşamını yitirdi. Böylece virüsün yayılması iki ayda 20 kat artmış oldu.

Radikal bir hızla artan vakalar nedeniyle çok sayıda ülke Hindistan’la yapılan uçuşlarını durdurmuş durumda.

Ülkede sağlık sistemi çökerken, bazı bölgelerinde hastanelerin kapasitesinin sınırlarına ulaştığı belirtiliyor. Oksijen maskesi ve ilaç sıkıntısı çekildiği ifade ediliyor.

Daha önce pek rastlanmadığı şekilde Yeni Delhi’deki Yüksek Mahkeme merkezi hükümete çağrıda bulunarak, üretimde oksijen kullanan petrol rafinerileri ve diğer sanayi tesislerinin buna son vermesini ve kıt olan oksijenin hastanelere nakledilmesini istedi.

Oksijen maskesi ve ilaç kıtlığı insani drama yol açtı. Delhi yönetimi hastanelerde sadece birkaç saatlik oksijen kaldığını duyurarak acil yardım talep etmişti. Benzer acil durum talepleri ülkenin her yerinden gelmeye başladı. Çaresiz hasta yakınları da ilaç ve oksijen bulamadıkları için artık tedarik araçlarını yağmalamaya başladı. Bu nedenle tedarikleri taşıyan tren ve araçlara ordu kuvvetleri eşlik etmeye başladı.

Kara taşımacılığının acil taleplere yetişememesi nedeniyle oksijen tedariği artık hava kuvvetleri tarafından da gerçekleştiriliyor.

Hastalar saatlerce hatta günlerce hastane kapılarında beklerken, içeri giremeden hayatını kaybediyor. Gaziabad kentinde bir tapınağın dışında, tapınağın imkânlarıyla hastalara arabalarda oksijen verildiği görüntüler medyada yer alıyor.

Ülkede başlayan panik arka arkaya hastanelerde ölümlü kazaların yaşanmasına da neden oldu. Önce bir hastanede oksijen makinesindeki oksijenin sızarak tükendiğinin fark edilmemesi nedeniyle 22 yoğun bakım hastası hayatını kaybetti. Ardından Mumbai’de çıkan bir yangında 13 hasta hayatını kaybetti.

1,38 milyar nüfusu olan ülkede 23 Nisan itibariyle büyük çoğunluğu tek doz olmak üzere toplamda 135 milyon doz aşı yapılmış durumdaydı. Buna göre, iki doz aşı yaptıranların nüfusa oranı sadece %1,39. 

Salgının nedeni varyant mı?

Hindistan’da, Ekim ayında mutasyon geçiren virüsün yeni bir varyantı tespit edilmişti. B1617 adı verilen varyant hakkında hala yeterli bilimsel araştırma yapılmış değil. Türkiye’de vakaların %80 kadarına neden olduğu açıklanan İngiliz varyantının çok daha hızlı yayılabildiği bilinirken Hindistan varyantının etkileri tam olarak bilinemiyor.

Her şeye rağmen Hindistan’da virüsün radikal bir hızla yayılmasının ana nedeni varyant değil tedbirlerin yetersizliği. 

Mitingler, dini törenler, açılma ve yetersiz önlemler

Ocak ayı sonunda İçişleri Bakanlığı salgının kontrol altına alındığını duyurarak tedbirleri azaltmıştı. Böylece şehirlerarası tren ve otobüs taşımacılığı yeniden başladı, stadyumlar seyircilere açıldı. Yüzbinlerce kişi gereken tedbirlerin alınmadığı koşullarda seyahat edip stadyum ve kapalı mekanlarda bir araya geldi.

Hindistan’da Mart ayında eyalet seçimleri de başladı. Birkaç ay boyunca sürecek seçimler nedeniyle iktidarı sallantıda olan aşırı sağcı Modi yönetimi çok sayıda şehirde on binlerin katıldığı mitingler düzenliyor. Tabii muhalefet de miting örgütlüyor.

Bunların yanı sıra ülkede tören ve festivaller de yapılmaya başlandı. 22 Mart’ta gerçekleşen Bahar festivalinde on binlerce kişi, maskesiz ve mesafesiz şekilde açık ve kapalı alanlarda bir araya gelerek eğlendi.

14 Nisan’da başlayan ve Ganj Nehri’nde süren dini törenlere de yüz binler katılıyor. Törenlerin ilk gününde 650 bin kişi dini ayin için nehre girmişti. Her ne kadar açık havada virüsün yayılması zor olsa da bu törenlerde maskesiz yüzbinler aralarında fiziksel mesafenin mümkün olmadığı şekilde bir araya geliyor. 

Yaşanan bu katliamın sorumlusu tamamen Modi rejimi ve kapitalizmdir. Hindistan, ilaç sanayinin gelişkinliğiyle bilinen ve çok sayıda Covid-19 aşısı dahil dünyaya aşı satan bir ülke. Ancak aşılar zengin ülkelere satılırken Hindistan’da yeterince yapılamıyor. Tamamen ekonomik nedenlerle, gereken kapanma tedbirleri uygulanmıyor.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi) 


Bültene kayıt ol