Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

Yıldız Önen tüm yazıları

06.04.2021 - 16:32

Bir azınlık iktidarı

AKP hala en yüksek oyu alan parti olabilir. Ancak, artık iktidar blokunun sözcülerinin insanlara öyle tepeden bakarak konuşabilecekleri bir durumla karşı karşıya değiliz. İktidar bloku, seçmen nüfusunun azınlığını temsil ediyor.

Hepimizin bildiği gibi son dönemde yaşanan gerginliklerin kaynağı da bu.

Kurulan tek kişilik otoriter rejimin yüz yüze olunan çoklu krizi çözme konusunda yetersizlik taşıması bir yana, giderek bu krizlerin kaynağı durumuna geliyor.

Covid salgını konusunda tam bir beceriksizlikle karşı karşıyayız. İnsanların sağlığı Allah’a emanet edilmiş durumda, salgının kendi kendine bir doygunluk dönemine ulaşacağını temenni etmenin dışında hiçbir koruyucu tedbirleri yok. Tersine salgının şiddetini artırıyorlar.

Ekonominin yönetiminde şirketlere ihale ve para aktarma güvencesi dışında tam bir belirsizlik var. Kasa boşaltılmış durumda ve krizden nasıl çıkacakları konusunda hiçbir fikirleri yok. Fikirlerinin olmamasının ötesinde daha vahim olan ise verilerle oynamaya başlamış olmaları. İşsizlik konusunda ekonomist Mafi Eğilmez’in şu yorumunda olduğu gibi bir keşmekeş hakim: “TÜİK, son dönemde işsizlik verisini resmi işsizlik ve geniş işsizlik verisi olarak açıklamaya başlayınca tartışmanın işsizlik kısmı bir anlamda sona erdi. Resmi işsizlik verisi yüzde 12 dolayında olduğu halde geniş işsizlik verisi yüzde 30 dolayında açıklanınca resmi işsizliğin yalnızca bir tanım farklılığından kaynaklandığı, gerçekte işsizliğin yüzde 30 oranında olduğu konusu resmi olarak da onaylanmış oldu.” (Enflasyon Oranının İnandırıcılığı Sorunu, Nisan 05, 2021) 

Fakat enflasyonun hesaplanması konusunda karmaşa devam ediyor. Ekonomiyi verilerle oynayarak iyiymiş gibi gösterme çabaları verilerle oynamalarının bilinmesinin yarattığı güvensizlikle ekonomiyi ayrıca kötü etkiliyor.

Dış politikada Rusya ve ABD’yle aynı anda dans etme stratejisinin sonuna gelindi. Her iki ülkeyle birden derin bir kriz yaşanabilir.

Bunlara, Baskın Oran’ın yazdığı gibi, “AKP’de ‘büro elemanı’ böyle götürdüyse asıl elemanlar acaba neleri götürüyor!”, fikri AKP’nin kendi saflarında da giderek yayılıyor.

Bu gelişmelerin toplamı, Ankara Enstitüsü Araştırma Direktörü Osman Sert’in altını çizdiği bir duruma neden oluyor: “İktidarda erime trendi var. Kararsızlar bile dağıtılsa yüzde 46’yı ancak buluyorlar.” 

İktidar artık bütünüyle nüfusun azınlığının oy desteğiyle iktidarda kalmak için yol ve yöntem arıyor. Fakat bildiği tek yöntem, kutuplaştırma, kriz çıkartma ve krizleri krizlerle aşmak. 

Ama İstanbul seçimleri bu yöntemin bir çözüm olmadığını göstermişti.

Şimdi artık azınlık olduğunu bilen bir iktidarın, iktidarda kalmak için çoğunlukmuş gibi davrandığı bir dönemdeyiz. Yaşadıklarımız bu döneme özgü gerilimler.

Yıldız Önen

[email protected]


Bültene kayıt ol