Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

04.03.2019 - 09:50

Barışa inanmaktan vazgeçmemeliyiz

Selahattin Demirtaş kendisiyle yapılan bir röportajda T24 muhabirine şunları söylüyor: “Barış süreçleri her zaman başarıyla neticelenmeyebilir, ama buna rağmen barışa dair arayışlardan vazgeçmek doğru olmaz. Velev ki, bir zamanlar muhatabımız olanlar ilkesiz, ahde vefasız, samimiyetsiz çıkmış olsalar bile, barışa inanmaktan vazgeçmemeliyiz.”

Demirtaş bir başka röportajında da tek eksikliklerinin barış sürecini tamamlayamamak olduğunu söylemişti.

Cezaevinden barış konusundaki ısrarlı yaklaşımını önemsemek, öne çıkartmak ve benzer şekilde barış için mücadeleye devam etmek zorundayız.

Maalesef çözüm süreci, hiç beklenmedik isimlerin, kurumların, esas olarak “AKP’yle barış mı olur?” sorusu etrafında propaganda yaparak ördüğü barış karşıtı barikata tanık olduğumuz bir dönemdi. Oysa çözüm sürecindeki gelişmeler, AKP karşıtlığıyla barış karşıtlığını birbirinin içine yedirerek, Kürt sorununun tüm düzeyleriyle tartışılmasını ve Kürtlerin demokratik bir dizi kazanım elde etmesini, genel demokrasinin seyrinin yükselmesini engellemek isteyenlerin iddialarını çürütecek kadar açıktı. AKP’nin tüm anti demokratik uygulamalarının çözüm sürecinin bir ürünü olduğunu iddia ederek karşı kampanya yapanlar, düşünmemizi istedikleri gibi Kürtlerin daha sağlam kazanım elde etmelerinden yana değillerdi. Genel demokrasi alanının genişlemesinden yana hiç değillerdi. Yoksa “AKP’yle barış olmaz” yaklaşımını, “demokrasi olmadan barış olmaz” yaklaşımıyla perçinlemezlerdi.

Önce demokrasi olacak!

AKP ile değil muhtemelen solcu bir parti ile olacak, artık hangi solcu partiyse o!

İşte o zaman masaya oturulabilir!

Söylenen buydu.

Akan kanın durması önemsenmedi ve çatışmaların durmasının desteklenmesi bir şarta bağlandı. Genel demokrasi şartına. Oysa genel demokrasinin ilk şartı çatışmaların durmasıydı. Kürtlerin demokratik haklarının gündeme alındığı bir diyalog ortamının gelişmesinin, en başta demokrasiden yana olanların elini güçlendireceğini de 2013-2015 döneminde gördük.

Bugün çok net görülüyor ki çözüm süreci, ölümlerin durduğu, birçok demokratik adımın atıldığı bir dönemdi. Bu dönemin ürünü olarak öne fırlayan barış ikliminin çocuğu olarak öne çıkan HDP, 6 milyon oy aldı.

Kaçırdığımız fırsatın ne anlama geldiğini öğrenmek isteyenler, Demirtaş’ın röportajının ilgili bölümünü bir daha okuyabilir.

Biz ise bu fırsatın sonsuza kadar elimizden kaçmış olamayacağından emin bir şekilde çözüm, diyalog ve barış için politik fırsat yaratmaya, oluşan politik fırsatları bu kez sonuna kadar değerlendirmeye kararlıyız.  

Yıldız Önen

[email protected] 

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol