Soul müziğin kraliçesi Aretha Franklin yaşamını yitirdi

16.08.2018 - 21:55

18 Grammy ödülü kazanan ve 25 altın plak sahibi olan 76 yaşındaki Aretha Franklin, Detroit'teki evinde hayata veda etti.

Pankreas kanseriyle mücadele eden ünlü şarkıcı, 2017 yılının şubat ayında müziği bıraktığını açıklamıştı. Buna rağmen bu yıl Nisan ayında iki kez konser vermek istemiş, ancak doktorlar tarafından engellenmişti.

Franklin aynı zamanda ABD'de sivil haklar hareketinin sembollerinden biriydi. 1967 yılında Ebony dergisi, "Bu ’Retha'nın, Rap'in ve isyanın yazı" manşetini atmıştı. Rap, Kara Panterler'in lideri H Rap Brown'ı, isyan o yıl gerçekleşen eylemleri, 'Retha ise Aretha Franklin'i simgeliyordu. Kariyerine kilise müziği olan gospel söyleyerek başlamış olan soul şarkıcısı, genç, güçlü ve siyah bir kadın imgesiyle, tüm özgürlük hareketlerinin sesi oluyordu.

1967'de Atlantic Records'la anlaşan Franklin, "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" ve "Think" gibi şarkılarla beraber büyül başarılar elde etti. Bu hit şarkılar neticesinde 1960'ların sonuna doğru "Soul Müziğin Kraliçesi" unvanını aldı. 112 şarkısı billboardlarda yer aldı.

Franklin, ünlü aktivist Angela Davis tutuklandığında onun kefaretini "100 bin dolar da olsa 250 bin dolar da olsa" ödemeyi teklif etmişti.



Bültene kayıt ol