İşçiler çalışma ve adil ücret hakkı için eylemlere devam ediyor

12.01.2023 - 09:23

Son iki haftada gelişen işçi mücadelelerini derledik.

KESK: Yüzde 30 yetmez

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), sefalet düzeyinde ücret dayatmasına karşı eylemlerini sürdürüyor. İktidar, memur ve emekli maaşlarına önce yüzde 25 zam yaptı. Fakat gelen tepkiler üzerine bunu yüzde 30'a çıkardı. Kamu emekçileri ise asgari ücrete yapılan oranda zam talep ediyor.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde, Amed KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır’da TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde TÜİK‘in enflasyon rakamlarını eleştiren basın açıklamaları yaptılar.

Suriyeli ve Türkiyeli döküm işçileri Antep’te grev yaptı

Antep'te düşük zam dayatmasına ve iş yükünün artırılmak istenmesine karşı iş bırakan Türkiyeli ve Suriyeli döküm işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Döküm işçileri, sabah saatlerinde yeniden KÜSGET Sanayi Sitesindeki atölyeler önünde bir araya geldi. İşçiler, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtirken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de direnişteki işçileri ziyaret etti.

Saya işçileri Adana’da iş bıraktı

Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talep eden sayacılar ve saya işçileri, talepleri karşılanmadığı için iş bıraktı. Yüzde 120 zam talep eden sayacılar ve saya işçileri, zam talepleri tüm atölyeler tarafından kabul edilmeden makine başına oturmayacaklar.

Saya işçileri, son olarak patronların yüzde 30+30 teklifini de kabul etmedi. Patronların ‘Bir ay kapatıyoruz’ restine cevap veren sayacılar, “Hakkımızı vermezlerse biz iki ay kapatırız” dedi.

Bekaert grevi başarıyla sona erdi

İktidarın grev yasağına rağmen grev yapan Birleşik Metal üyesi Bekaert işçileri, 18. günde patronu masaya oturttu. İmzalanan toplu sözleşmede, işçiler önemli kazanımlar elde etti.

Birleşik Metal İş üyesi Bekaert işçileri, Anayasadan doğan haklarını kullanarak grev yasağını tanımadılar ve 18 gün boyunca şanlı bir direniş gerçekleştirdiler. Bekaert grevi ile işçiler önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak, bu grev esas olarak mali sonuçları üzerinden değil Türkiye işçi sınıfı tarihindeki önemli yeri ile anılacaktır. Grev yasağına karşı yapılan bu şanlı grevle, sendikal mücadelede artık yeni bir sayfa açılmıştır. Bekaert grevimiz sonrası artık grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır.

DYO işçileri direnişte

İzmir Çiğli’de bulunan DYO Boya fabrikasında, patronun küçülme bahanesiyle 18 işçiyi işten atmasının ardından işçilerin fabrika önünde başlattığı direniş devam ediyor.

Örgütlü oldukları Petrol-İş İzmir Şubesi ile işçiler, sabah vardiyasında kartlarını bastıktan sonra fabrika önünde toplanarak, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Yönetim şaşırma sabrımızı taşırma”, “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde fabrikaya yürüdü.

Kartonsan’da grev dayanışma ile sürüyor

Toplu iş sözleşme görüşmelerinde sonuç alınamayan Kartonsan'da grev devam ediyor. Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kurulu bulunan ve Selüloz-İş sendikasının örgütlü olduğu Kartonsan’da devam eden grevi, DİSK’e bağlı Lastik-İş sendikasının örgütlü olduğu Özka Lastik’ten işçiler ve yine Selüloz-İş sendikasının örgütlü olduğu Olmuksan işçileri ziyaret etti.

Lastik işçileri, ekonomik gidişata karşı işçilerin birliğine vurgu yaptılar, yaklaşan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi her kazanımın işçiler açısından önemli olduğunu belirttiler.

Hyundai işçileri protestolara başladı

Toyota işçilerinin ara zam alması sonrası Hyundai’de başlayan ek zam tartışmaları, asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak açıklanması sonrasında protestoya dönüştü.

Direnişteki Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri kazandı

Koç Üniversitesi Hastanesinde sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, işe iade edilme, sendikal haklarının tanınması ve tacizci hastane müdürü hakkında işlem yapılması talebiyle eyleme başlamıştı. 

21 gün süren direnişi Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri başarıyla sonuçlandırdı. Tacizci hastane müdürü hastaneden gönderildi.



Bültene kayıt ol