Hakları için greve çıkan Liverpool liman işçileri kazandı

21.11.2022 - 09:31

Grevdeki Liverpool liman işçileri, ücretlerine yüzde 14 ile 18 arası zam alarak eylemlerini sonlandırdı. UNITE sendikası yaptığı açıklamada, "Kararlı mücadele sonuç getirdi" dedi.

Eylül ayında, ücret artışı talebiyle greve çıkan 600 Liverpool liman işçisi, taleplerini işverene kabul ettirdi ve ücretlerine yüzde 14 ile 18 arası zam alarak işbaşı yaptı.

UNITE sendikası tarafından yapılan açıklamada, liman şirketi Peel Ports ile yapılan görüşme sonucunda, yüzde 10,1 olan enflasyon oranının üzerinde bir anlaşma yaparak işçilerin işe dönmesinin sağlandığı belirtildi.

UNITE adına pazarlıkları yapan sendika yetkilisi Bobby Morton, kararlı mücadele, işçilerin tek yumruk hareket etmesi, ulusal ve uluslararası dayanışma ve sendikanın işçilerden yana uyguladığı taktikler sonucu başarıya ulaştıklarını kaydetti.

Kıdem durumuna göre yüzde 14 ile 18 arasında zam alan sendika yetkilileri, bunu işçilere sorarak grevi sonlandırdı. Dün sabah saatlerinde grevci işçileri acil toplantıya çağıran sendika, yapılan anlaşmanın içeriğini işçilere açıkladı ve işçilerin oylamasına sundu. İşçilerin yüzde yüze yakını anlaşmayı kabul etti, sendika da grevin sona erdiğini ve işçilerin işbaşı yapacağını duyurdu.

İngiltere’nin hemen hemen tüm iş kollarında süren grevlerin birçoğu kazanımla sonuçlanmaya başladı. En az enflasyon oranında zam isteyen işçiler, iş garantisi ve iş koşullarının iyileştirilmesini de talep ediyor. En son geçtiğimiz ay Londra’da 2 bin otobüs şoförü ücretlerine yüzde 11 zam alarak grevlerini zaferle sonuçlandırmışlardı. Grevlerin sürdüğü alanlarda işverenler yüzde 2 ile 7 arası teklifte bulunurken, sendikalar ve işçiler en az enflasyon oranında zam yapılmasında diretiyor.



Bültene kayıt ol