İngiltere’de işçiler hayat pahalılığına karşı grevde

17.11.2022 - 10:07

İngiltere’de grevler durmuyor, tüm sektörlere yayılıyor. 

Eğitim işçileri de hayat pahalılığı karşısında greve gideceklerini duyurdu, Üniversite ve Kolej Sendikası (UCU) 23 Kasım’da ülkenin tüm üniversitelerini kapsayacak kitlesel eylemler yapılacağını ilan etti. 

150 üniversitede başlayacak olan grevler, 23 Kasım eyleminin hemen ardından başlayacak ve üç gün sürecek. Böylece aynı gün grevde olacağı bilinen posta işçilerinin eylemleriyle birleştirilmesi amaçlanıyor. Hatta İskoçya’daki öğretmenler de posta işçileri ve üniversite çalışanlarının 24 Kasım grevinde onlara katılmaya hazırlanıyor. 

Grev sözcüleri, bunun bir sınıf mücadelesi olduğunu belirtirken, şubat ayından itibaren daha büyük eylemler ve daha kitlesel grevler yapılacağını da duyurdular. 

Geçtiğimiz aylarda başlayan ve ülke genelinde büyük destek bulan “Enough is Enough” (Artık Yeter) hareketinin de kendilerini desteklemesiyle güç kazanan bu grevler, ülkenin önde gelen sendikalarının, bundan böyle durmayacaklarını ilan etmesiyle her geçen gün büyüdü ve halen büyümeye devam ediyor.

Son aylara grevleriyle damgasını vuran ulaşım işçileri de eylemlerini metro hatlarına taşıdı, Londra metrosunu işlemez hale getirdiler. 10 binden fazla metro işçisinin 24 saat boyunca sürdüreceği yeni grevlerin duyuruları coşkuyla karşılandı, eğitim işçileri de önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilmesi planlanan bu grevlere destek vermeye devam edeceklerini açıkladı. 

Metro işçilerinin ardından hemşireler de aralık ayında başlayacak eylemleriyle birlikte, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’deki sağlık çalışanlarının da katılacağı büyük bir greve hazırlandıklarını duyurdu. Aynı günlerde açıklama yapan kamu çalışanlarıysa 10 binlerce kişilik bir greve hazırlandıklarını bildirdiler. 100 bin kamu çalışanın tarihi bir kararla, greve evet demiş olması, önümüzdeki haftalarda tüm sanayi kollarını kapsayacak büyük eylemler dalgasının başlangıcı olarak görülüyor.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol