Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul Bursa Yenişehir’de “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadın Mücadelesi” adlı söyleşiye katıldı.
Dünya emekçi kadınlar günü kapsamında Mart ayı etkinliklerinde Yenişehir Eğitim Sen’de düzenlenen söyleşiye birçok siyasi parti ve STK‘dan aktivistler, ayrıca bağımsız aktivistler katıldı. Necla Kurul konuşmasına kapitalist sistem ve ataerkil toplumsal yapının nasıl iç içe geçmiş bir bütünlük gösterdiğinin analizlerini yaparak başladı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne olduğunu, bununla mücadelede nasıl bir pratiğin izlenmesi gerektiğini ve bu pratikte sendikalardan, işçi sınıfının tüm bileşenlerinden nasıl bir perspektif beklenmesi gerektiğinden bahsetti.
Nejla Kurul, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın mücadelesi üzerine tarihsel ve güncel süreçleri de ele alarak, LGBTİ+ bireylerinden, göçmen kadınların varoluş mücadelesine, Kürt halkının ve onun verdiği birçok mücadele hattının nasıl ortaklaşması gerektiğine değindi.
İşçi sınıfının birçok doğal bileşeni olduğunu, bu bileşenlerin asla birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini, farklı mücadele alanlarının birleştirilmesi gerektiğini anlattı, bu birlikteliğin nasıl sağlanacağı üzerine tarihsel arka planlardan örnekler verdi. Bolşevik devriminin önde gelen kadınlarından, kadınların ve işçilerin özgürlüğü için mücadele eden Rus devrimci sosyalist Alexandra Kollontay’ın yaşamından bahsetti, yazılarından alıntılar yaptı.
Eğitim emekçilerinin, özellikle Eğitim Sen’de örgütlü emekçilerin, kadın mücadelesinin gün geçtikçe büyüyen yapısına sunduğu katkılardan söz etti. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için Eğitim Sen’in, bu alanın zorunlu ders olarak okullarda okutulması gibi birçok haklı talebin tek sahibi olduğunu dile getirdi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği nasıl sağlanabilir, bu konuda en geniş bakış açısı ile neler yapabilir sorularına verdiği oldukça geniş ölçekli cevaplarla konuşmasını sonlandırdı. Daha sonra salondan söz alan ve konuşan dinleyicilerin de katkılarıyla söyleşi programı sona erdi.