KESK: Geçinemiyoruz, krizin faturasını ödemeyeceğiz

20.03.2022 - 10:16

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) “Geçinemiyoruz” mitingi Samsun’da yapıldı. KESK daha önce de, “geçinemiyoruz” sloganı ile 18 Aralık 2021’de İzmir Gündoğdu Meydanı ve Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda, 19 Aralık 2021’de İstanbul Kartal’da ve Ankara Tandoğan Meydanı’nda miting yapmıştı.

Samsun mitingine olumsuz hava koşullarına rağmen 12 Karadeniz ilinden (Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Samsun) katılım oldu.

Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "İğneden ipliğe, ekmekten suya zam üstüne zam yağmuru devam ediyor. Ama bir tek bizim maaşlarımız, ücretlerimiz, gelirimiz yıllardır artmıyor. Hep söylüyoruz;  resmi rakamlar yalan, yoksulluk, işsizlik gerçek" dedi.

Kablan konuşması özetle şöyle:

"İktidarın 'tarihi artış' yaptık diyerek net 4 bin 253 TL’ye çıkardığı asgari ücret, bırakalım yaşadığımız gerçek enflasyonu resmi enflasyon karşısında bile yılın ilk iki ayında buharlaştı. Son ekmek zamları ile 10 milyon asgari ücretlinin masasından bir yıl içinde 196 ekmek eksildi.

Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Kadın işsizliği ve  güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz ve mobbing her geçen gün artıyor.

Emeği ile geçinen tüm kesimler gibi maaşları gerçekçi olmayan  resmi enflasyona göre artırılan 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak bizler de yoksulluktan, sefaletten payımızı fazlası ile alıyoruz.

Krizleri, savaşları biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz. Biz gündüzleri işsiz kalınmayan, geceleri aç yatılmayan bir ülke istiyoruz”

 Kablan, emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

• Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınsın.

• Özelleştirmeler iptal edilsin, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmeler, fabrikalar kamulaştırılsın.

• Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilsin.

• Tüketim maddelerindeki KDV tamamen kaldırılsın.

• Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlansın.

• Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılsın.

• Maaşlarımız-ücretlerimiz insanca yaşamaya yetecek seviyeye yükseltilsin.

• Herkese güvenceli istihdam sağlansın, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilsin.

• Emekçilerin sendika ve grev haklarını kullanmasının önündeki tüm yasal ve fiili engeller kaldırılsın.

• Dünyanın neresinde olursa olsun emperyalistlerin çıkarları adına sürdürülen savaşlara hayır diyoruz. Savaşlara, çatışmalara karşı; halkların kardeşliğini, emeğin birliğini sağlayacak adımlar atılsın.



Bültene kayıt ol