İşçiler patronların sendika düşmanlığına, düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı mücadelede

17.03.2022 - 12:56

Batı Isıl İşlemde sendikalaşan işçiler atıldı, işçiler eylemde

İzmir’de kurulu Batı Isıl İşlem fabrikasında örgütlenme çalışması yürüten Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi, işverenin işçilere sendikadan istifa etmesi için baskı yaptığını, 4 üyelerini işten çıkarttığını açıkladı. İşten çıkarma ve işçilere yapılan baskılara karşı Türk Metal İzmir Şubesi bugün fabrika önünde basın açıklaması yaptı. 

Sık sık “Susma haykır sendika haktır”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “İş ekmek yoksa barışta yok” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, “Bakanlıktan yetkimiz çıktı. İşverene çağrımızı yaptık. Ancak işveren 11 Mart Cuma günü işçilere baskı ve mobing uygulayarak istifaya zorladı. 4 arkadaşımız işten çıkarıldı. Bu yapılan suçtur. Artık sendika olarak biz yetkiliyiz. Yarına kadar işverene süre verdik masaya oturma konusunda. Yarın da olumlu yanıt alamazsak yasal sürece başlayacağız ve mobing devam ettikçe fabrika önünde olacağız” dedi.

Direnişteki Farplas işçileri yarın Ankara'da olacak

İşten atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için mücadele eden Farplas işçileri Ankara’ya Çalışma Bakanlığına gidiyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi tarafından yapılan açıklama şöyle:

“İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece Anayasamızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır.

Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmış olmasına rağmen; Gebze Farplas Otomativ işvereni isçilerin taleplerini dikkate almak, sendikalı çalışma isteğine saygı göstermek yerine geçmişte olduğu gibi yine işçilere saldırmayı tercih etti.

DİSK Genel Sekreteri ve Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, genel merkez ve şube yöneticilerimizle birlikte Farplas işçisi yarın Ankara’da olacak.

Uğur Tekstil işçileri fabrika önünde açıklama yaptı: Mücadelemize devam edeceğiz

Urfa'da Uğur Tekstil işçileri fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklama ile eylem planlarını açıklayan Uğur Tekstil işçileri, ilk eylemlerini fabrika önünde açıklama yaparak başlatmış oldu. İşçiler adına açıklamayı okuyan Suphi Şahinalp, "Artık kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmadı, asıl mücadele şimdi başlıyor" dedi. Uğur Tekstil işçileri 97 günlük direnişin ardından anlaşma sağlandığı için eylemlerine son vermişti, ancak işveren söz verdiği konularda hiçbir adım atmadı.

Şahinalp patrona, DİSK Tekstil sendikasına ve Zara markasına çağrı yaparak "Daha hiçbir şey görmediniz, asıl mücadele şimdi başlıyor. 20 Mart'ta, dostlarımız ile birlikte Diyarbakır Forum AVM'de bulunan Zara mağazası önünden başlayarak Zara’nın yakın illerdeki bütün mağazaları önünde eylemler yapacağız. Zara’nın kıyafetlerini diken işçilere yapılan haksızlığı herkese duyuracağız. Sonrasında İstanbul’da Zara’nın Türkiye Ofisi önünde bize destek verecek bütün dostlarımızla birlikte büyük bir eylem yapacağız. Daha şimdiden ülkenin pek çok yerinden kurumlar, emekçi dostlar ve emekten yana insanlar bizlere ulaşarak bu eylemlere destek ve dayanışma sözü veriyor" dedi.

Pas South direnişi devam ediyor

Tekirdağ Çerkezköy OSB’de bulunan Pas South’ta sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan işçilerin mücadelesi sürüyor. Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı başlattıkları direnişte 29 günü geride bıraktı.

Vardiya giriş çıkışlarında içerde çalışan arkadaşlarına seslenen direnişçi işçiler “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa” sloganları attı.



Bültene kayıt ol