TÜİK işsizliği yine düşük gösterdi, DİSK gerçek rakamı açıkladı

10.03.2022 - 15:03

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), işsizlik ve istihdamın görünümü raporunu yayınladı: Gerçek işsiz sayısı 8,5 milyon.

DİSK-AR geniş tanımlı işsiz sayısının Covid salgını öncesine göre 1 milyon 103 bin artarak Ocak 2022’de 8 milyon 459 bine yükseldiğini açıkladı. Geniş tanımlı işsizlik oranının (atıl işgücü) yüzde 22,9 olduğu kaydedilen raporda, TÜİK ve İŞKUR’un işsizlik verileri arasındaki uçurumun devam ettiği belirtildi.

TÜİK rakamları hatalı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2022 dönemine ilişkin işsizlik oranını yüzde 11,4, işsiz sayısını ise 3 milyon 859 bin kişi olarak açıklamıştı. DİSK-AR raporunda bu rakamların hatalı olduğu belirtildi.

TÜİK ve İŞKUR’un işsizlik verileri arasındaki uçurumun devam ettiği belirtilen  raporda, “İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı Ocak 2021 ve Ocak 2022 arası bir yıllık dönemde 209 bin kişi arttı. TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 162 bin azaldı. Böylece iki veri arasındaki işsizlik sayısı farkı 435 bin oldu. İŞKUR’daki işsiz sayısı artışının 209 binlik büyük kısmı kadınlardan oluşuyor.

Ancak TÜİK yıllık işsizlik verilerinde bu eğilim yer almıyor. Raporda “TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir olmadığını ve yıllık karşılaştırmada ciddi sorunlar olduğunu düşünüyoruz” denildi.

Kadın işsizliği çok yüksek

DİSK-AR raporunda “Cinsiyete göre işsizlik oranlarında kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ediyor” denildi.

Geniş tanımlı işsizlikte, işsiz erkeklerin oranı yüzde 19,7 seviyesinde gerçekleşirken, kadınlar da bu oranın yüzde 28,8 olduğu belirtildi. Kadın ve erkeklerin geniş tanımlı işsizlik oranındaki farkı böylece yüzde 9,1 olarak kaydedildi.



Bültene kayıt ol