İşçi eylemleri devam ediyor. Uğur Tekstil işçileri kazandı. Gaziantep’te işçilere yönelik baskılar basın açıklaması ile kınandı.
Uğur Tekstil işçileri kazandı, işten çıkarılan 97 işçi geri alınacak
Urfa'da Uğur Tekstil işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı. Sendikalı oldukları için işten çıkarılan 97 işçi koşulsuz olarak işe geri alınacak, boşa geçen süreçteki kayıplar ödenecek ve işçiler sendika üyesi olarak işbaşı yapacaklar.
Uğur Tekstil patronu, DİSK/Tekstil’in yetki almasıyla 300 işçiyi işten atarak fabrikayı kapattığını söylemiş, işçilerin direnişi sonucu atılan tüm işçiler yeniden işe alınmıştı. Fabrika yeniden açıldıktan sonra DİSK/Tekstil Sendikası Genel Merkezi, Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen’i görevden almış, daha sonra 100 sendikalı işçi yeniden işten atılmıştı.
Pas South fabrikasında işten atılan işçiler direnişte
Çerkezköy OSB’de bulunan B/S/H, Arçelik gibi beyaz eşya tekellerine üretim yapan Pas South fabrikasında sendikalaşma mücadelesi veren işçilerin 19’u işten çıkarıldı. İşten atılan işçiler direnişe geçti. 200 işçinin çalıştığı fabrikada Petrol-İş’te örgütlenmeye başlayan işçilerden 19’u çoğunluğun sağlanması üzerine işten atıldı. İşten çıkarma için, 16 işçiye küçülme, 3 işçiye yüz kızartıcı suç bahanesi öne sürüldü.
Antep’te kurumlardan ortak açıklama: Asıl baskı işçilerin hak arama mücadelesine
Ek zam talebiyle işçilerin iş bıraktığı Antep’te siyasi partiler, sendikalar ve kitle örgütleri, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) yönelik baskıları protesto etti. Kurumlar, işçilerin hak arama mücadelesinin hedef alındığını ifade etti.
Açıklamayı okuyan Gaziantep Barosundan Avukat Bülent Duran, hükümetin asgari ücrete yaptığı zammın, temel tüketim maddelerine yapılan zamla birlikte daha ücretlere yansımadan eridiğini ifade etti. Ülkenin dört bir yanında halkın zamlara karşı sokağa çıktığını, işçilerin ek zam talebiyle eylemler yaptığını hatırlatan Duran şunları söyledi:
“Antep Başpınar OSB’de de başta tekstil ve dokuma işçileri patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı isyan ediyor. Son 3 haftada 30’dan fazla fabrikada 10 binin üzerinde işçi, patronların verdiği düşük zamma karşı iş bıraktı.
Başpınar’ın bütün patronları anlaşmış, belirlediğimiz aylıktan bir kuruş bile yukarısını veremeyiz diyor. Antep’te patronların sözcüsü haline gelmiş bazı yerel gazeteciler, insanca yaşamak istiyoruz diyen işçileri provokatör diye hedef gösteriyor. Hangi fabrikada işçiler zam talebiyle iş bıraksa karşısında polisleri buluyor.
Polisler işçilerin içine giriyor, patronun sözcülüğünü yaparak işçileri verilen ücrete ikna etmeye çalışıyor. İşçilerin eylemine desteğe giden, sendikal faaliyet yürüten sendikacılar patronların bir cümlesiyle gözaltına alınıyor.
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, patronların talimatıyla dört gün üst üste karakola ifade vermeye gitti. İşçiler işyeri önünde eylem yaparken desteğe giden Türkmen, patronun bir cümlesiyle zorla karakola götürülüyor. Gösteri ve Yürüyüş Kanunu bir yandan, Sendikalar Kanunu bir yandan çiğneniyor. Patronların bölemediği işçilerin birliğini kolluk kuvvetleri dağıtmaya çalışıyor.
İşçilerin zam talebiyle eylem yapmasının önüne geçmeye çalışan patronlar ve patronların talimatıyla hareket ederek işçilerin mücadelesini bastırmaya çalışan, sendikaların faaliyetini engellemeye çalışan kolluk kuvvetleri suç işlemektedir. Önümüzdeki günlerde bu suçları işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”
Krom Evye’de işten atılan işçiler direnişte
Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Esenyurt’ta kurulu Krom Evye işçilerinin fabrika önünde başlattıkları eylem 2. gününde. Çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerin artırılması talebiyle DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler işten atıldı. Sendikanın yetki almasıyla birlikte patron 5 işçinin ‘Küçülmeye gidiyoruz’ diyerek iş akdini feshetti. Fabrika önünde direnişe geçen işçiler, ”Patron cuma günü bizi işten atıyor, pazartesi başka işçi alıyor” diyerek işten atılmalarının asıl sebebinin sendikal örgütlenme olduğunu belirtti.
Gemi Söküm işçilerinin iş bırakma eylemi 11. gününde sona erdi
İzmir Aliağa'da gemi söküm işçilerinin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları iş bırakma eylemi 11'inci gününde sona erdi. Gemi söküm alanında 21 şirket ve 2 binden fazla işçi bulunuyor.
İşçiler adına konuşan Ahmet Saygılı, "Talepler noktasında bir kazanımımız olmadı. Ancak eylemimiz barışla sona erdi. Kimse işten çıkarılmadı. Bazı yerlerde işe dönüşler oldu. 25-30 kişi kalmıştık. Daha çok uzarsa kötü senaryolar ortaya çıkacaktı. Daha kötü yerlere gitmeden sonlandırdık" dedi.
İşçiler, bütün şirketlerde; patronların temsilcisi GEMİSANDER yönetiminin belirlediği 375 TL yevmiye ile çalışacaklar, işçiler ise 450 lira yevmiye ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili taleplerde bulunmaktaydılar. Bazı şirketler süreç içinde iyileştirmeler yapma konusunda işçilere sözler verse de, yazılı bir anlaşma sağlanamadı.
İşçiler, eylemlerinin kendilerine bir arada olmayı öğrettiğini, gemi söküm bölgesinde 25 yıldır hiçbir eylem olmadığını ve 11 gün süren direnişlerinin kendi birlikleri için önemli bir kazanım olduğunu belirttiler.