CHP ırkçı-ayrımcı politikaları terk etmeli; Bütün göçmenler kardeşimizdir diyebilmelidir

13.06.2021 - 12:28

Suriyeli göçmenlere yönelik ayrımcı, ötekileştirici, düşmanlaştırıcı politikalarda muhalefet partileri olarak İYİ Parti ve CHP başı çekiyor.

Bu iki partinin özellikle Suriyeli göçmenlere yönelik nefret söylemleri, Avrupa’daki aşırı sağcı partilerin söylemleri ile bir ve aynı. 

Hâlbuki Avrupa ve dünya solu bu konuda çok net bir çizgi izliyor, bütün göçmenler kardeşimizdir diyor. 

İngiltere’de göçmenlerle dayanışma hareketi içinde başta Sosyalist İşçi Partisi olmak üzere, pek çok solcu, sosyalist ve demokrat var. İngiltere İşçi Partisinin bir önceki genel başkanı Jeremy Corbyn her türlü ırkçılık karşıtı eylemde en ön saflarda yer alıyor.

Benzer şekilde Almanya’da, Fransa’da, İtalya’da; bütün ırkçılık karşıtı, göçmenlerle dayanışma eylemlerinde solcular, sosyalistler en ön saflarda yer alıyorlar, bu eylemlere öncülük ediyorlar. ABD’de Demokratik Parti içindeki sol kanat her türlü göçmenlerle dayanışma eylemlerinin öncüsü durumunda. 

Türkiye’de kendisine solcu diyen CHP, sosyalist diyen pek çok grup ise göçmen düşmanlığı yapmakta adeta bir yarış içindeler. Bunun en önemli sebebi muhtemelen bu kesimlere sinmiş olan İslamofobik düşünceler. Suriyeliler, özellikle de “laik Esad rejiminden” kaçtıkları için “gerici” olarak damgalanıp, hemen ötekileştiriliyorlar. Esad rejiminin bir diktatörlük olduğunu, insan hakları, demokrasi, serbest seçimler gibi kavramların Şam yönetimini ilgilendirmediğini, hapishanelerinde yüzbinlerce insanın bulunduğunu, her yıl binlerce insanın idam edildiğini görmezden geliyorlar.

Devam eden savaşın sonucunda milyonlarca Suriyeli ya ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı ya da Suriye dışına göç etti. Suriye İnsan Hakları Örgütü'nden (SNHR) yapılan açıklamada, Suriye'de olayların başladığı 2011 yılından bu yana 10 bin 853 kadının ve 11 bin 420 çocuğun öldürüldüğü bildirildi. 500 binden fazla insanın öldürüldüğü bir iç savaştan kaçan insanlara neden geldiniz, neden kalıp savaşmadınız demek insanlık suçudur. 

Dünyada ve Türkiye’de tüm aşırı sağcı partilerin ırkçı, yabancı düşmanı olması, onların ideolojik tercihi, bir politika yapma biçimleri. O yüzden İYİ Partinin Suriyeli düşmanlığı konusunu bir tarafa bırakalım, ama bizler için asıl tuhaf olan, mücadele edilmesi gereken CHP’nin ırkçı, yabancı düşmanı söylemleri, politikaları ve uygulamaları.

Bu anlamda Prof. Dr. Bekir Berat Özipek’in hazırladığı ve iki gün önce yayınlanan “CHP ve Suriyeli Sığınmacılar / Ayrımcılık, Ötekileştirme ve Nefret Üretiminin Politik Dili” başlıklı raporu çok önemli noktalara parmak basıyor. CHP’ye sinmiş olan ırkçı, yabancı düşmanı politikaları gözler önüne seriyor.

Raporun; özellikle CHP yönetimi tarafından özeleştiri yapmak için bir referans olarak kabul edilmesini, CHP’nin ırkçı, yabancı düşmanı politikalarını bir an önce terk etmesini sağlamasını umarız. Bu umut elbette çok naif bulunabilir. CHP geleneğinin 100 yıllık pratiğinde, pek çok ırkçı eylem ve politikalar ortaya çıkmıştır. Ama “solcu” olduğunu iddia eden bir partinin, artık bu geçmişi ile de hesaplaşması, özeleştiri yapması ve dünya sol hareketinin en önemli kavramlarından biri olan “bütün göçmenler kardeşimizdir” sloganını sahiplenmesi gerekir.

Raporu yazan Bekir Berat Özipek’e bir kez daha teşekkür ederiz. 

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın



Bültene kayıt ol