IPCC raporu iklim değişikliğinde ‘kırmızı alarm’ verdi

11.08.2021 - 12:41

Tüm dünya yangınlar ve seller ile birlikte iklim değişikliğinin etkilerini yaşarken Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Altıncı Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Rapor iklim değişikliğinde ‘kırmızı alarm’ ilan etti. BM Genel Sekreteri António Guterres, "Bugünün IPCC Çalışma Grubu 1 Raporu insanlık için kırmızı bir koddur" dedi.

Raporun yazarları, 1970'den bu yana küresel yüzey sıcaklıklarının son 2000 yılda diğer 50 yıllık periyotlardan daha hızlı arttığı ve bunun etkilerinin giderek daha da kötüleşeceği, hatta geri döndürülemez bir noktaya geleceği uyarısı yapıyorlar. Rapora göre, okyanuslar ısınmaya devam edecek ve daha asidik hale gelecek. Dağ ve kutup buzulları on yıllar veya yüzyıllar boyunca erimeye devam edecek, deniz seviyesi yükselecek. Bunun sonucunda 2100 yılına kadar kıyı bölgelerindeki milyonlarca insan sel tehdidi altında olacak.

Paris İklim Anlaşması’nın hedefi küresel sıcaklık artışını 1,5C'nin altında tutmaktı. Ancak rapor, karbon emisyonlarında büyük kesintiler gerçekleşmediği sürece bu hedefin gerçekleşmesinin imkânsız olduğunu ortaya koyuyor. Rapor, tüm olası senaryolara göre 2040 yılına kadar 1,5C'ye ulaşılacağını, emisyonlar önümüzdeki birkaç yıl içinde azaltılmazsa bunun daha da erken gerçekleşeceğini söylüyor.

Bu verilere dayanarak harekete geçmek için artık zamanımızın kalmadığını vurgulayan BM Genel Sekreteri António Guterres "Şimdi güçlerimizi birleştirirsek, iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak bugünün raporunun açıkça gösterdiği gibi, pek vaktimiz kalmadı ve mazeretlere de yer yok" dedi.

IPCC raporundan olgular:

• Küresel ortalama sıcaklık artışı 2011-2020 arasındaki on yılda 1850-1900 arasındakinden 1,09C daha yüksekti.

• Son beş yıl, 1850'den bu yana kaydedilen en sıcak yıllar oldu.

• Son zamanlarda deniz seviyesindeki yükselme oranı, 1901-1971 ile karşılaştırıldığında neredeyse üç katına çıktı.

• 1990'lardan bu yana buzulların erimesi "büyük olasılıkla" (% 90) insan etkisi sonucunda gerçekleşti.

• Aşırı sıcakların 1950'lerden bu yana daha sık ve yoğun hale geldiği, soğumanın ise daha etkisiz olduğu "neredeyse kesin".

Raporda geleceğe dair 5 öngörü

• Tüm emisyon senaryolarına göre, sıcaklıklar 2040 yılına kadar 1850-1900’deki seviyenin 1,5C üzerine çıkacak.

• Tüm senaryolara göre, Kuzey Kutbu'nun 2050'den önce en az bir kez Eylül ayında neredeyse buzsuz olması muhtemel.

• 1.5C'lik ısınmada bile "tarihsel kayıtlarda benzeri olmayan" bazı aşırı olaylar giderek artan şekilde ortaya çıkacaktır.

• Yakın geçmişte, yüz yılda bir kez meydana gelen aşırı deniz seviyesi olaylarının 2100 yılına kadar en az yılda bir kez meydana geleceği tahmin edilmektedir.

• Birçok bölgede yangın ihtimallerinde artış yaşanacak. 

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol