Flormar direnişi neden önemli

11.06.2018 - 13:40
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Gebze’de kurulu, kozmetik üreticisi Flormar patronu 125 işçiyi işten attı. 12 işçi sendikal örgütlenmeye önderlik ettiği için, diğerleri ise ilk atılan işçilere alkışları ile destek oldukları için atıldılar. Atılan işçiler OHAL koşullarına rağmen bir aydır fabrika önünde direnişlerine devam ediyorlar.

Flormar işyerinde insanlık suçu işleniyor. İşçiler orada onuru, geleceği, emeği için mücadele ediyor. Devlet bir yandan sendikalı olmayı yasal kılıyor, bir yandan sendika nedeniyle işten çıkarılan işçileri seyrediyor. İşçiler bu haksızlığı elbette görüyorlar ve buna öfkeleniyorlar. 

24 Haziran seçimlerine günler kala direniş AKP iktidarının sendikalara ve sendikal örgütlenmelere düşmanlığını bir kez daha teşhir ediyor.

Flormar işçisinin mücadelesine gelen destekler her geçen gün çığ gibi büyüyor. Her gün farklı bölgelerden işçiler, öğrenciler, kadınlar, taraftar grupları direnişçileri ziyaret ediyorlar.

Fabrika yönetimi, direnen işçileri terörist olmakla suçluyor. Flormar işçilerinin tek “suçu” sendikaya üye olmak. Yasal haklarını kullanıp Türk-İş’e bağlı Petrol-İş sendikasına üye oldular, sendika işyerinde toplu sözleşme imzalama yetkisini aldı. Ama sendikanın yetki aldığını öğrenen patron işçi kıyımına başladı.

Flormar direniş alanında görünen şu: İşçiler OHAL koşullarında direniyorlar, direnirken daha önce görmediklerini berrak bir şekilde görüyorlar, sonuçlar çıkarıyorlar, sımsıkı kenetleniyorlar, birlik oluyorlar. Direnişe destek veren işçiler işten çıkarıldığında onlar da direnişe katılıyorlar.

Direniş devam ederken bir yandan da Flormar ürünlerinin boykotu sürüyor. Flormar ürünlerinin satıldığı reyonlara, işçilerin sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartıldığına dair notlar yapıştırılarak kamuoyu bilgilendiriliyor.

Flormar direnişi önemli çünkü Flomar direnişi seçim öncesi dönemde iki gerçeğe parmak basıyor.

Birincisi, OHAL koşulları bütünüyle işçi düşmanıdır. Petrol-İş üyesi olduğu için işten atılan işçilerin eylemi bu gerçeği teşhir ediyor ama aynı zamanda OHAL koşullarında direnişin mümkün olduğunu da gösteriyor.

İkincisi, seçim öncesini seçim sonrasına bağlıyor. Hem olayın sandıkta bitmediğini göstererek hem de seçimlerden sonra krizin faturasını işçilere çıkartmak isteyenlere nasıl yanıt verilmesi gerektiğini göstererek.

Seçimlerden sonra işçi sınıfını çok daha büyük direnişler bekliyor, Flormar direnişi hepimize örnek oluyor.

Faruk Sevim

[email protected]

Bültene kayıt ol