Kuzey Kore’nin bombaları!

06.09.2017 - 08:51
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Kuzey Kore’nin neredeyse her gün yeni füze denemesi gerçekleştirmesi, dünyayı diken üstünde tutuyor. Son bomba denemesinin depreme neden olduğu söyleniyor. ABD başkanı Trump, nihayet aradığı bahaneyi bulmuş gibi, Kuzey Kore’nin tek bir dilden anladığını açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore'nin talebi üzerine Kuzey Kore'nin en son yaptığı kıtalar arası balistik füze uyumlu hidrojen bombası denemesini görüşmek için acil toplandı.

Trump, "ABD geleneksel ve nükleer imkanlarını korumaya hazır" açıklamasını yaparken, ABD Savunma Bakanı Mattis "ABD'ye veya mütte dedifiklerimize yönelik tehdit olursa çok sert askeri karşılık vereceğiz" dedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin "boyut değiştirdiğini" belirterek Kuzey Kore’ye derhal yeni ekonomik yaptırımlar uygulanması çağrısını yaptı.

Yaklaşık iki hafta önce yaşanan bir önceki gerilimde, ABD’nin tehdit amaçlı olarak savaş gemisini Çin Denizi’ne yollamasını “provokasyon” olarak niteleyen Çin ise Kuzey Kore'nin nükleer füze denemelerinin neden olduğu krizin ve artan gerginliğin müzakere yoluyla çözülmesi çağrısını yaptı. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu, "Çin, Kore Yarımadası'nda kaos ve savaşa asla izin vermeyecek" dedi.

Sanki hep birlikte, bütün dünya bir tiyatro izliyormuşuz gibi soğukkanlı bir şekilde olanları izliyor ve olacak olanlar hakkında tahminlerde bulunuyoruz. Oysa izlediğimiz bir tiyatro değil. Yıkım gücü tahminlerin ötesinde olan bombalardan ve bir kere harekete geçerse nerede duracağını kimsenin kestirmesi mümkün olmayan emperyalist bir gerilimden söz ediyoruz. Özellikle dünya savaş karşıtlarının kaybedeceği tek bir saniye bile yok. 21. yüzyıl emperyalizmi açık bir hegemonya krizini yaşıyor ve işlevsel her bahaneyi bu krizi çözmek için bir satranç hamlesi olarak değerlendiriyor. Ukrayna, Suriye ve şimdi Kuzey Kore.

2003 yılında ABD’nin Irak işgaline direndiğimiz gibi, bugün de Kuzey Kore’nin akıl dışı füze denemelerini büyük bir savaşın ve Kore’ye askeri müdahalenin gerekçesi olarak kullanma eğilimine karşı ses çıkartmalıyız. İngiltere’deki savaş karşıtları, bir önceki krizde savaş ihtimaline karşı şu açıklamayı yapmıştı: “ABD ve Kuzey Kore arasındaki karşılıklı tehditler korkutucu bir aşamaya geldi. Her iki tarafın da nükleer silah sahibi olması ve savaşı ciddi bir seçenek olarak öne sürmeleri, kaygı verici bir durum yaratıyor. Müzakereci ve tansiyonu düşüren bir ortamın gerçekleşmesi için Güney Kore'de ve bölgedeki askeri varlığını önemli ölçüde artıran ABD başta olmak üzere, her iki tarafın da acilen tutumlarını değiştirmesi gerekir.”

Tutum değiştirmek için, tutum değiştirmeyi sağlayacak bir hareketi, küresel savaş karşıtı hareketi acilen inşa etmeliyiz.

Yıldız Önen

[email protected] 

Bültene kayıt ol