Küresel savaş karşıtı ağ: Hemen, şimdi!

10.07.2017 - 15:14
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Haber siteleri, Kuzey Kore’nin balistik füze denemesi haberi gibi haberlerle dolu. Haberin devamında Kuzey Kore’nin bir kez daha meydan okuduğu ve dünyanın istediği herhangi bir ülkesini vurabilecek kapasitede olduğunu açıkladığını öğreniyoruz. Kuşkusuz bununla kalmıyor haberler. Hemen Trump’ın konuyla ilgili açıklamaları kaplıyor haberleri. Trump, Kuzey Kore üzerinden Çin’e diş gösteriyor.

Başka haberler de var: Birçok Arap ülkesi Katar’a abluka uyguluyor. ABD başkanı Trump ambargo öncesi bölgeyi ziyaret edip Suudi Arabistan’a milyarlarca dolarlık silah satıyor. Suriye hava sahasında ABD ve Rus savaş uçakları bir buçuk metreye kadar yakınlaşıyor. ABD Esad’ı, Rusya ABD’yi, Türkiye’yi, Türkiye Esad’ı ve PYD’yi, İran Türkiye, ABD ve PYD’yi tehdit olarak görüyor ve bu güçler sahada burun buruna.

Küresel bilançosu çok ağır olabilecek,  her zamankinden çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Suriye halkı yıkıma maruz kaldı. Yaşamak için başka ülkelere sığınıyor ve bu ülkelerde yaşamak için kelimenin tam anlamıyla direniyorlar. Suriyelilerin her ülkede yaşadığı, savaş çığırtkanlığı engellenemezse, gezegen ölçeğinde yaşanacak bir felaketin girişi gibi. Savaş çığırtkanlığı, militarizm, milliyetçilik ve ırkçılığın yükselişi durdurulmak zorunda.

Savaş harcamalarını durdurmalıyız!

Milliyetçiliği durdurmalıyız!

Meydan okumayı, horozlanmayı politika yapmak sanan popülist liderleri durdurmalıyız!

Irkçılığı durdurmalıyız!

Savaş ve ırkçılığa karşı birleşik bir mücadele yaşamsal bir önemde. Bu mücadelenin 2000’li yılların başındaki gibi küresel bir savaş karşıtı ağ içinde örgütlenmesi de aynı derecede yaşamsal. Küresel düşünen, küresel ve yerel örgütlenen aktivistlerin bir savaş karşıtı ağ içinde buluşması için harekete geçmeliyiz. Kaderimizi Trump ve Trump gibilerde zerresinin olmadığından emin olduğumuz iyi niyetine emanet edemeyiz. Daha büyük boyutlu bir savaşın G20 devletlerinin tercihi bu yönde olmadığı gerekçesiyle başlamayacağını düşünemeyiz. Her ülkede kendi savaş isteyenlerine karşı başını işçi sınıfının çektiği kitlesel savaş karşıtı hareketler örgütlemeliyiz. Savaştan çıkarı olmayan tüm kesimleri bir araya getirmeliyiz.

Bunu, küresel bir savaş karşıtı ağın belirleyici bir parçası olarak hayata geçirmeliyiz.

Bize, barış isteyenlerin enternasyonali lazım!  

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol