Birleşik işçi mücadelesi için emek platformu acil ihtiyaç

19.06.2017 - 10:03
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Türkiye’de kapitalist sistem krizde, bu günlerde ekonomik göstergelerdeki görece iyi rakamlar kimseyi aldatmasın. İşsizlikte ve enflasyonda yani pahalılıkta herhangi bir düşüş yok, aksine AKP hükümetinin ekonomiyi canlandırmak için son aylarda piyasaya 200 Milyar TL sürmesi nedeniyle enflasyonda önemli artışlar yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz. Ücretlerimiz giderek eriyor, alım gücümüz azalıyor.

İşçiler gelirlerindeki bu kayıpları telafi etmek için toplu sözleşme görüşmelerinde patronlarla kıyasıya pazarlık ediyorlar. En son imzalanan Şişecam sözleşmesinde işçi ücretlerine aylık ortalama 300 TL (yüzde 16) zam yapıldı. Ortalama işçi ücretinin 1900 TL olduğu Şişecam işçileri için yüzde 16 zam, muhtemel enflasyon rakamlarını karşılar mı, çok zor. Grevleri yasaklanan Şişecam işçileri, diğer emek örgütlerinden de fazla destek göremediler, sadece iş yerlerinde iş yavaşlatarak tepkilerini gösterebildiler ve sonuçta bu toplu sözleşmeyi imzaladılar. Halbuki güçlü bir işçi hareketi olsaydı sonuç çok daha farklı olabilirdi.

Bugün bir Emek Platformu kurulabilir mi? Kurulma olasılığından daha önemli olan, kurulması acil mi değil mi sorusu. Bu sorunun cevabının “Acil”  olarak cevaplandırılması son derece önemli ve gerekli. Çünkü işçi sınıfının giderek ağırlaşan yaşam koşullarında patronlara karşı gücünü göstermesi, taleplerinin kabul edilmesini sağlaması için bir araya gelmesi gerekir. Emek Platformunda bir araya gelecek olan işçi örgütleri, işini, aşını kaybetmekte olan işçilerin sorunlarını bir nebze olsa da çözmek için daha sonuç alıcı işler yapabilirler.

Emek Platformu lazım derken, kurulmasının önünde sayısız engel olduğunu bilerek çaba göstermeliyiz. İdeolojik bölünmüşlük, genel siyasal kutuplaşmanın sendikal düzeyde etkisi, sendika liderliklerinin tabanın basıncını hissetme yeteneklerini kaybedecek kadar tabandan uzaklaşması, bürokratlara dönüşmesi, bazı konfederasyonların hükümetin sesi gibi çalışması, OHAL koşulları vs, Emek Platformunun kurulmasının önündeki başlıca engeller.

Ama bu engellerin karşısında avantajlarımız da var. Saldırıların çok yönlülüğünün birleşmeyi zorunlu kılması, metal fırtınanın da gösterdiği gibi tek işkolunda direnişin sonuç almada zorlandığı yönünde uyandırdığını umduğumuz bilinç, grev yasaklarının öfkelendirmesi vs.

Birleşen işçiler yenilmezler sloganı kuru bir slogan değildir. Bunun formları var. Emek Platformu işçi sınıfı tarafından bulunan, onun aşağıdan basıncıyla kurulan en önemli mekanizmadır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol