Şişecam işçisi yalnız değildir

04.06.2017 - 11:19
Faruk Sevim
Haberi paylaş

AKP hükümeti bir grev yasağının daha altına imza attı. Şişecam’a bağlı 9 fabrikada çalışan Kristal-İş Sendikası üyesi işçilerin 24 Mayıs’ta başlayacağı grev yasaklandı. Şişecam’da ilan edilen grev yasağıyla birlikte AKP Hükümetleri tarafından yasaklanan grev sayısı 12 oldu.

Kâr ve büyüme rekorları açıklayan patron, yüzde 20’lerde yaşanan enflasyona rağmen, 1900 TL ortalama aylık ücret alan işçilere 250 lira zam dayatmakta. İşçiler, grev yasağıyla hükümetin patronlara destek verdiğine inanıyor. Grev yasaklarıyla toplu pazarlık haklarının ellerinden alındığını dile getiren işçiler, Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçilerinin ve grevleri yasaklanan metal fabrikalarında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin fiili mücadele ve iş bırakmalarla elde ettiği kazanımları hatırlatarak sendikaları Kristal-İş’ten de kararlı tutum bekliyor.

Grevi yasaklanan Şişecam işçilerinin yasağa karşı eylemleri devam ederken, cam işçilerine destek büyümeye devam ediyor. Eskişehir’de bulunan Şişecam fabrikasında, işçiler vardiya öncesi fabrika önünde eylem yaptı. Eyleme Türk-İş’e bağlı sendikaların Eskişehir şubeleri de destek verdi.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Schneider Elektrik işçileri, Şişecam işçilerine destek olmak için fabrika önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler sık sık “Şişe cam işçisi yalnız değildir” , “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atarak cam işçilerinin mücadelesine destek verdi. Anayasal hak olan grev hakkının uydurma nedenlerle ellerinden alınmasının hukuk dışı olduğunu ifade eden işçiler, “Grev hakkını ayrımsız tüm işçilerin özgürce kullanabilmesini istiyoruz. Grev hakkına yönelik emek düşmanı kararları şiddetle kınıyor, grev yasaklarının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Grevi yasaklanan Şişecam işçi kardeşlerimizin yanındayız” dedi

Şişecam işçileri her gün 1 saat iş durduruyor. Patron da tutumunu giderek sertleştiriyor. Bugünün en önemli sorunu, Şişecam işçileriyle dayanışma ağını örmek. Grev yasağını aşmanın tek bir yolu var. Grev yasağını sona erdirene, kazanana kadar grev yapmak. Bunun için OHAL koşullarında, tüm işyerlerinden Şişecam işçileriyle dayanışmanın örgütlenmesine çalışmalıyız. Ama aynı zamanda Kristal-İş genel merkezinin harekete geçmesi için çaba göstermeliyiz. Sendikanın 1 saatlik iş durdurma kararı olumlu ama yetmez, tabandaki kızgınlığa yol göstermesi gerekir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol