Kıdem tazminatı için birleşik mücadele şart

06.05.2017 - 15:07
Faruk Sevim
Haberi paylaş

İşçi sınıfının pek çok sorunu var. Fakirlik ve işsizlik aldı başını gidiyor, enflasyon yüzde 15’e, işsizlik yüzde 20’ye yükseldi. Gıda ürünlerine zamlar peş peşe yağarken, asgari ücrete yapılan 100 TL’lik zam 3 ayda eridi gitti.

Taşeron işçilere hükümet tarafından verilen kadro sözü yerine getirilmezken, OHAL bahanesi ile sendikalaşma ve grev hakları budanmaya devam ediyor, memurlar her türlü hukuk ayaklar altına alınarak işten çıkarılıyor, 657 sayılı yasanın göstermelik de olsa getirdiği iş güvencesinin tümüyle ortadan kaldırılmasına çalışılıyor.

İşçi sınıfına yönelik saldırılar içinde en günceli olan “kıdem tazminatını fona devri” için AKP hükümeti 13 yıldır fırsat kolluyor. 1 Mayıs günü 2 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirirken kimsenin kılı kıpırdamıyor, ama kıdem tazminatı hakkının fona devri için Çalışma Bakanlığı harıl harıl çalışıyor. Bakan, işçilere sanki 1 Mayıs müjdesi verir gibi, “kıdem tazminatı konusunun 2-3 ay içinde halledileceğini” açıkladı.

Ama işçi sınıfı, 1 Mayıs gösterilerinde de görüldüğü gibi kıdem tazminatına yapılacak saldırıyı cevapsız bırakmayacak. Başta Türk-İş olmak üzere DİSK, KESK ve tüm emek örgütleri gösterilerde özellikle kıdem tazminatı konusunu öne çıkardılar. Türk-İş hükümete mesajını daha güçlü vermek için bu yıl 1 Mayıs’ı Ankara’da kutladı.

1 Mayıs münasebetiyle yapılan Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısından sonra yayınlanan bildiride, Türk-İş’in işçilerin geleceğine ipotek koymayı amaçlayan düzenlemelere dün olduğu gibi bugün de karşı çıkacağı açıklandı. Açıklamada, kıdem tazminatı konusunda Türk-İş Genel Kurulunda alınan kararın gereğini yerine getirmekte kararlı olunduğu vurgulandı. Söz konusu genel kurulda kıdem tazminatı konusunun kırmızı çizgi olduğu, buna yönelik bir saldırı söz konusu olduğunda Türk-İş’in genel grev yapacağı ilan edilmişti.

Emek örgütlerinin bu tavrı, kıdem tazminatına yönelik saldırılara karşı işçi sınıfının birlikte mücadelesi açısından önemlidir. Kıdem tazminatını savunmak için birleşik mücadele şarttır.

Kıdem tazminatı işçiler için nefes almak gibi, hayat gibi önemli bir konudur. Kıdem tazminatı konusu, önümüzdeki günlerde işçiler ve bütün toplum için en önemli mücadele başlıklarından birisi olmaya adaydır. Referandum bölünmesine aldırmadan tüm işçilerin birleşik mücadeleye hazırlanması gerekir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol