Suriyelilere mülteci statüsü ve çalışma izni verilmeli

10.03.2017 - 06:43
Faruk Sevim
Haberi paylaş

CHP Genel Başkanı, geçen hafta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Suriyeli mülteciler hakkında hoş olmayan ifadeler kullandı.

Kaçak işçi olarak çalıştırılan Suriyeliler için, “sigortasız çalışıyorlar, bizim çocuklarımız işsiz kalıyor” dedi. Bu söylem, sanki Suriyeli işçiler buraya kendi istekleriyle geliyormuş gibi bir algıya yol açıyor. Suriye’deki iç savaştan canını kurtarmak için kaçan, burada da aç kalmamak için bulduğu her işte çalışan işçilerden söz ettiğimizi unutmamalıyız.

Suriyeli işçilerin Türkiye’de sigortasız, düşük ücretle ve insanlık dışı koşullarda çalıştırıldıkları bir gerçek. Ama bu gerçeğin sebebi Suriyeli işçiler değil. Bu durumun sorumluları, ucuz işçilik sağlamak için onları bu koşullarda çalıştıran Türkiye’deki patronlardır. Devlet kurumları ise bu gerçeğin farkında olduğu halde, Suriyeli işçilerin her ilde ve her sektörde yasa dışı koşullarda çalıştırılmasına göz yummaktadır.

Kapitalistlerin ucuz işçilik için yapmayacakları dalavere yoktur. Bir kapitalist her zaman işçileri sigortasız ve düşük ücretle çalıştırmak ister. Türkiye işçi sınıfı uzun yıllar süren mücadele süreci içinde sigortalı çalışma hakkını kazandı. Sendikalar yetki aldıkları her işyerinde ücret zammından önce sigortalı çalışma kuralını işverenlere öğrettiler, öğretmeye devam ediyorlar.

Ama Suriyeli işçilerin Türkiye’de çalışma izinleri olmadığı için sigortalı olma hakları yok. Çünkü hükümet Suriyeli mültecilere, mülteci statüsü vermiyor, onları misafir, yani turist kabul ediyor. Yıllardır Türkiye’de yaşamaya çalışan milyonlarca mültecinin nasıl karnını doyuracağı ise hiç gündeme gelmiyor. Sigortasız, düşük ücretle işçi çalıştırılması sorununun temelinde Suriyeli işçilere mülteci statüsü tanınmaması ve çalışma izni verilmemesi yatmaktadır. Bu izinler verilse, yasal olarak Suriyeli işçiler de haklarını arayabilecekler, en azından sigortalı olabilecekler, asgari ücret alabilecekler.

Peki, bu sorun nasıl çözülecek? Öncelikle sendikaların bu konuyu ele alması gerekir. Aksi halde Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de ırkçı söylemler artar, Suriyeli işçilere düşmanlık çoğalır. Irkçılık işçileri böler, ezme-ezilme ilişkisini süreklileştirir, işçilerin gerçek sorunlarının göz ardı edilmesine yol açar.

Suriyelileri ve tüm mültecileri kardeş gören, onlara mülteci statüsü ve çalışma izni verilmesi konularını öne çıkaran bir kampanya, işçi sendikaları açısından temel görevlerden birisi olmalıdır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol