Trump yönetimi iklim felaketine yol açacak

22.12.2016 - 12:51
Özdeş Özbay
Haberi paylaş

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump sıkı bir küresel ısınma inkârcısı olarak biliniyor. ABD ekonomisindeki gerilemeyi uluslararası kurallara uymayan Çin ve Meksika gibi ülkelere bağlayan Trump, küresel ısınma hakkında da geçen hafta Fox News’e verdiği röportajda “kimse gerçekten olup olmadığını bilmiyor” dedi. 

Trump Küresel ısınmayı durdurmak için 2015’de 200 kadar ülke tarafından imzalanan Paris Antlaşması hakkında “Çin’e ya da bir başka ülkeye avantaj sağlamasına izin veremem” diyerek Obama’nın imzaladığı anlaşmayı yeniden gözden geçireceğini belirtti.

Yerli halkın direnişi sayesinde geçici olarak durdurulan Kuzey Dakota boru hattı projesini gerçekleştirmekte olan Energy Transfer Partners şirketinde hisseleri olan Trump, ABD’nin en önemli çevre örgütü olan Çevresel Koruma Ajansı  (ÇKA)’nın başına da birçok davada ÇKA politikalarına karşı fosil yakıt şirketlerini savunan Oklahoma Başsavcısı Scott Pruitt’i geçireceğini söylemişti.

Trump birkaç hafta önce de ABD Enerji Departmanı’na 74 soruluk bir liste göndererek bilgi istemişti. Trump’ın istediği bilgiler arasında son beş yıldır Obama’nın İklim Eylem Planı ekibinde kimlerin çalıştığı, iklim değişikliği zirvelerine kimlerin katıldığı ve bu plan dâhilinde hangi birimlerin kurulduğu gibi bilgiler de var. Trump’ın bu birimleri ve kişileri tasfiye etmesi yüksek bir ihtimal.

20 Ocak’ta Başkanlık görevini devralacak olan Trump’ın kabinesi de yavaş yavaş belli olmaya başlıyor. Kabine adayları arasında üst düzey şirket yöneticilerinden, Obama politikalarına karşı olan üst düzey komutanlara ve Başsavcılara kadar birçok muhafazakâr isim var. Trump seçim kampanyasında finans sektörünü ve finans sektörü ile hareket eden bürokrasiyi sert bir şekilde eleştirerek kendisinin “sistemin dışından geldiğini” ilan etmişti. Kabine adayları arasında ise finans sektörünün en ünlü şirketlerinden Goldman Sachs’ta 17 yıldır çalışan Steve Mnuchin (Hazine Bakanı adayı) ve bir fast food zincirinin CEOS’u olan ve asgari ücretin arttırılmasına karşı olan Andrew Puzder (Çalışma Bakanı adayı) gibi isimler var. Dışişleri Bakanı olarak ise listenin birinci sırasında dünyanın en büyük uluslararası petrol şirketi ve küresel ısınmanın bilimsel olmadığını savunan propagandanın en büyük finansörü olan ExxonMobil’in CEO’su Rex Tillerson var. Putin ve Rus petrol şirketleri ile yakın ilişkileri olan Tillerson da Paris Antlaşması karşıtları arasında yer alıyor. 

Özdeş Özbay

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol