Eksen değişikliği değil sadece blöf

26.11.2016 - 12:37
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Ortadoğu’da Amerika ve Rusya arasındaki çekişmeden faydalanmak isteyen Erdoğan, darbeyi destekleyen ABD ve Avrupa Birliği’ne rest çekmeye devam ediyor.

Darbe girişimi öncesi yapılan anlaşmaya göre Suriyeli mültecileri sınırları içerisinde tutmasına karşılık, Türkiye vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı tanıyan Avrupa Birliği, aynı zamanda ekonomik yardım da yapacaktı.

Sadece 15 Temmuz değil, İngiltere’deki referandumun AB’den çıkış kararıyla sonuçlanması ve ABD’de Trump’ın gelişi havayı değiştirdi.

Darbeyi örtük bir şekilde destekleyen Avrupa Birliği anlaşmaya sırtını dönerken, Erdoğan sınırları açıp mültecileri gönderme tehditlerine ‘Şangay Beşlisine katılmak istiyoruz’ açıklamasını ekledi.

Şangay Beşlisi nedir?

Şangay İşbirliği Örgütü, altı üyeden oluşuyor: Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan. Altı ülke de gözlemci olarak yer alıyor: Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan. Hindistan ve Pakistan, örgüte üyelik başvurusu yaptı. Erdoğan’ın çıkışı Çin ve Rusya tarafından olumlu karşılandı.

Şanbay İşbirliği Örgütü, ekonomik bir birlik olmaktan çok askeri bir örgütlenme. Başını ABD’nin en büyük rakibi Çin’in çektiği, esas olarak NATO’ya alternatif. Avrupa Birliği’nden farklı olarak üye ülkelerin vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı getirmeyen örgüt, esas olarak istihbarat paylaşımı ve “teröre karşı savaşta” birlikte hareket etme amacını taşıyor.

Halk ayaklanmaları ve muhalefetin kanla bastırıldığı despot rejimlerle askeri birlik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatlarında bir değişiklik getirmeyeceği gibi demokratikleşmenin tümüyle rafa kaldırılmasına neden olabilir.

NATO üyesi Türkiye, Şangay İşbirliği örgütüne üye olabilir mi?

Batı emperyalizminin savaş örgütü NATO, Türkiye’nin güvenlik ortaklığını bırakmayacağını söyledi. Bu sırada İncirlik ve Diyarbakır askeri üslerinden kalkan ABD uçakları, Suriye’yle Irak’ı bombalıyordu.

Tarihi boyunca ABD emperyalizminin çıkarlarının bekçisi olan Türkiye devletinin bu eksenden çıkıp karşı tarafa katılması zor. Ancak uluslararası koşullar, Türkiye’ye iki emperyalist odak arasındaki çekişmeden faydalanıp pazarlık yapma şansını veriyor.

Sosyalistler, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine başından beri karşı. Fakat Şangay İşbirliği Örgütü buna bir alternatif olmadığı gibi Asya halklarının kanını emen kapitalist devletlerin örgütüne katılmaya da karşıyız.

Erdoğan, Avrupa Birliği ve NATO’ya rest mi çekmek istiyor? Önce askeri üsleri ABD emperyalizmine kapasın.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol