1915: Bu yaraya dokunmayın

30.01.2015 - 13:33
Anıl Yüksel
Haberi paylaş

2015.

Ermeni Soykırımı'nın 100.yılı.

24 Nisan'a iki aydan fazla bir süre var ancak Türkiye hükümetinin ve ırkçıların alacakları tavır şimdiden netleşmeye başladı. Bu davranışların belki de en yüz kızartıcı olanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çanakkale Savaşı'nın 100.yılı etkinliklerine Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı davet etmesiydi.

Tam da o günlerde, 100 yıl önce bu büyük trajedide kaybettikleri 1,5 milyon insan için bir kez daha ağlayacak olan Ermeni halkının bu anlamlı sessizliğine bir el uzatmayıp bir de "Çanakkale"ye davet etmek en basit ifadeyle utanmazca bir gövde gösterisidir. Bir halkın yokluğunun üzerine ülke kurmuş bir zihniyetin savaşını anmaya davet etmek, bizler için de hayal kırıklığının en büyüğüdür.

Soykırım'la yüzleşmek bir yana, inkarına yönelik politikalar bugünlerde, İsviçre ile "Ermeni Soykırımı emperyalist bir yalandır" diyen meczup Doğu Perinçek kişiliği arasındaki davada bir kez daha karşımıza çıkıyor. 28 Ocak günü AİHM Büyük Daire'de final mahkemesi görülen davanın taraflarından biri, Ergenekon davası sebebiyle yurtdışına çıkma yasağı bulunan Doğu Perinçek. AİHM'deki bu davadan 10 gün önce yurt dışına çıkış yasağını kaldıran ise Dışişleri Bakanlığı'nın da talebiyle İstanbul 4.Ağır Ceza Mahkemesi. Dava günü Perinçek'in destekçi kadrosunda göze çarpan bir isim; Egemen Bağış...

İktidar partisi adına Egemen Bağış'ın, ana muhalefet partisi adına Deniz Baykal'ın ve önde gelen darbecilerden Doğu Perinçek'in soykırımın inkarı için bir araya gelmesi Türkiye Devleti'nin yüzleşme konusunda pek de iyi niyetli olmadığının göstergesi adeta. Anlaşılan o ki Türkiye, ırkçısıyla, milliyetçisiyle, darbecisiyle bir kez daha Ermeni Soykırımı'nın inkarı için kenetlenmeye çalışacak. Ve tabii, 2015'te "Çanakkale" bir gölge gibi çökecek üstümüze.

Ama Ermeni Soykırımı'nı ve bugüne etkilerini unutmayacak olan bizler, bazı yaraların zamanla iyileşmediğini bilerek "özür dilemeye" devam edeceğiz. Ve bu sene her zamankinden daha güçlü bir sesle haykıracağız: "Hepimiz Ermeni'yiz"

Soykırım akla gelince akan gözyaşlarını politik manevra sananlar için Hrant Dink Vakfı'nın 1915 soykırımı anısına çıkardığı 2015 ajandasından bir alıntı:

90'lı yıllarda Belge Yayınları tarafından yayımlanan Vahakn Dadrian'ın Jenosit adlı kitabı için açılan davadaki beraat kararının pek manidar gerekçesi; "Zaten ülkemizde kışkırtılacak sayıda Ermeni kalmamıştır."

Anıl Yüksel

[email protected]

Bültene kayıt ol