Yine yargı reformu!

05.07.2016 - 13:59
Sennur Baybuğa
Haberi paylaş

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kendini patlatan canilerin öldürdüğü insanların parçaları toplanırken ve yaralılar hastanelere taşınamazken, ülkenin başkentinde bizim seçtiğimiz kimin vekili olduğunu tam kestiremediğim bir kısım insanlar, sabahlara kadar yemek arası vererek sadece, yargıya parmak attılar.

Atmalara doyamayıp tıpkı eğitim sistemi gibi üç yıl içinde üç defa oynadıkları yargı düzeninde kendileri aleyhine buldukları küçük çatlaklardan sıvaya sıvaya yürüyemedikleri yolları, başlarını kopara kopara yargıçları bir kez daha dizayn ettiler.

Kuvvetler ayrılığının az da olsa uygulandığı, siyasetçilerin en uygun baskı araçlarından; kimisi gasp araçlarından birisi olarak kullanıldığı anayasal döneme, fatiha okutacak kadar rezil dönemlere giriyoruz. Ortalama her vatandaşın, küçük yaştaki çocuğun, evindeki kadının, sokaktaki öğrencinin, işçinin, madende ölen madencinin, liselinin, üniversite hocasının, Kürdün, Alevi’nin, Ermeni’nin mağduru olduğu, tümünün adliye kapılarında hala bir umut inançla adalet bekledikleri kokuşmuş sistemimiz, kendini çek ederek bizi beterin beterine de alıştırmaya devam ediyor. 1982 Anayasası'nın mimarı üniversitede Anayasa Hukuku dersi aldığım Orhan Aldıkaçtı'nın bile hayalini kuramayacağı kadar antidemokratik ve denetimi yapılamaz bir anayasal sistem örülüyor Türkiye'de sessizce ama gürültülü olarak. Yakında yeni bir anayasa yapmak için kimsenin çenesini yormasına masa arkalarında yumruklaşmasına gerek kalmayacak. Yargıcın iplerini eline alırsan, yazılı bir hukuk sistemine ihtiyacın kalmaz.

Meclis’ten acele bir iştahla geçirilen, Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin tümü 'işini kaybedecek', HSYK ve Cumhurbaşkanı atamalarıyla yüksek yargı tam kontrol altına alınacak. Yargıtay’ın 516 olan üye sayısı 310'a, Danıştay’ın 195 olan üye sayısı 116'ya indirilecek. Yargıtay’da 46 olan daire sayısı 24'e, Danıştay’da 17 olan daire sayısı ise 10'a düşecek. Danıştay daire sayısı 17'den 10'a düşecek. Danıştay, dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere 10 daireden oluşacak. Yargıtay'daki 46  olan daire sayısı 24'e düşürülecek. 23 Hukuk Dairesi sayısı ile 23 Ceza Dairesi sayısı 12 olacak.

Yargıtay üyeleri 12 yıl için seçilecek. Görev süresi sona erenler, HSYK'nın ilgili dairesince adli yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. Görevi sona eren üyelerin Yargıtay'la ilişkileri kesilecek ancak atamaları gerçekleşinceye kadar özlük hakları Yargıtay tarafından karşılanacak. Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için öngörülen kıdem süresi, 10 yıldan 6 yıla düşürülecek. Yargıtay Genel Sekreteri seçilebilmek için 5 yıl Yargıtay üyeliği  yapma şartı kaldırılacak. Birinci Başkanlık Kurulu, seçimden itibaren 10 gün içinde, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını dikkate alarak Yargıtay üyelerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek. Başkanlık Kurulu, en geç 3 yıl içinde daire sayısını indirecek. Yargıtay Birinci Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci  Başkanvekilleri, Cumhuriyet Başsavcıvekilleri, Daire Başkanları ve üyelerin kadro sayısı 200'e düşünceye kadar, boşalan her iki üyelik için bir üye seçimi yapılacak. Seçim yapılmayan üye kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilecek.

Danıştay'da toplantı ve görüşme yeter sayısı İdari Dava Daireleri Kurulu için 15, Vergi Dava Daireleri Kurulu için ise 11 olacak. Danıştay’ın temyiz merci olarak görevi, 'bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması şeklinde ortaya çıkan hukuka aykırılıkların' denetimini yapmakla sınırlı olacak. Başkanlık Kurulu’nun kararlarına karşı Başkanlar Kurulu’na 7 gün içinde itiraz edilebilecek. Başkanlar Kurulu, Başkanlık Kurulu kararlarını aynen onaylayabileceği gibi değiştirerek de onaylayabilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak, bu kararlar aleyhine başka bir yargı mercine başvurulamayacak.

Kadılık düzeni inşa edilecek ve biz mesleği bırakıp menemen yapmaya başlayacağız yakında. Geçmiş olsun.

Sennur Baybuğa

(Bas Haber)

Bültene kayıt ol