Yeni dönemde sol muhalefet

29.05.2016 - 19:56
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Durmadan korku propagandası ve umutsuzluk yayan, kamplaşmaya çanak tutan sahte muhalefet gibi “radikal demokrasi” yani burjuva demokrasisinin sınırları içinde sistemi düzeltme önerisi de yeni dönemde geçerliliğini yitirdi.

Meselenin sadece Erdoğan ve AKP hükümetinin bazı uygulamaları ile söylemleri üzerinden değil devlet olduğu, CHP’nin hem savaşa hem dokunulmazlıkların kaldırılmasına blok olarak “evet” oyu vermesiyle kendini ortaya koydu.

Yitirdiler çünkü korku yayan, her gün, her şeyin önceki günden daha kötü olacağını anlatan bu “solcu muhalefet” tarzı Erdoğan’a olmadık bir güç, muhaliflerine ise beklenen bir bozgun ve demoralizasyon getirdi.

Radikal demokrasiden de eser kalmadı. Devletin PKK ve Suriye Kürdistanı’nda bir Kürt yönetimi oluşumuna karşı topyekûn savaş ilanı ve gelen yanıtlarla, HDP’nin 7 Haziran’da Batı’dan aldığı destek silikleşti.

Radikal demokraside Kürtlerin ve tüm ezilen halkların kendi kaderlerini tayin hakkından başka bir şeyler bulmayı umanlar hayal kırıklığı içinde. Bu aslında bir illüzyon. Ekonomi ve siyaseti birbirinden ayırmaya alışmış radikal demokrasiciliğin, batıda sınıfları hesaba katmayan yaklaşımından ve ekonomik alanda sürmekte olan sınıf  mücadelelerine odaklanamamasından kaynaklanıyor.

Sosyalist İşçi, geçen dört seçim boyunca HDP’ye barış için oy isterken, AKP’nin tabanında duranları kazanmaya dönük bir politik hattın engelleri aşacağını durmadan yazdı.

Tam tersine, cumhuriyet rejiminin ırkçı özü olan asker anayasasının ilk dört maddesinin olduğu gibi kalmasını savunan CHP ile radikal demokratik talepler etrafında buluşma politikası izleyenler ise AKP’ye oy veren emekçilere adeta ‘siz orada kalın’ dedi ve bugün Batıda büyük bir boşluk içinde kala kaldı.

Yeni dönemde gerçek bir sol muhalefete ihtiyaç var. Bu, siyasetin ekonominin yoğunlaşmış biçimi olduğunu bilen, ekmek, barış ve özgürlük mücadelesini birinden ayırmayan antikapitalist sol olacak.

Türkiye’nin batısında ciddi sosyalistler için kestirme bir yol yok: Emekçi sınıflar içinde tutunmadan, az ya da çok bir taban bulmadan, bir temsiliyet ilişkisi kazanmadan, “büyük güçler” tarafından tayin edilen bu korkunç gündemi bitirmek için aşağıdan bir müdahale geliştiremeyiz.

DSİP, bu görüşleri paylaşan çok kişi olduğunu biliyor ve daha büyük/etkili bir devrimci partiyi her gönüllü ile birlikte inşa etmek istiyor.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol