Panama skandalı ve kapitalizm

15.04.2016 - 10:41
Arife Köse
Haberi paylaş

Panama Belgeleri’nin ortaya çıkışı ile birlikte ücret artışı, emeklilik maaşı, kamu harcamaları için para olmadığını söyleyen politikacıların gizli hesapları, nasıl vergi kaçırdıkları ortaya saçıldı.

Panama Belgeleri dünyada bulunan sadece tek bir vergi kaçırma firmasının bilgilerini ortaya çıkardı. Bu belgelerin içinde onlarca politikacının vergi kaçırmak için kurduğu şirketlerin isimleri bulunuyor.

Özellikle Batı medyası daha çok Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Çin ve Kuzey Kore’li politikacılara odaklandı. Ancak aslında bu politikacıların arasında İngiltere Başbakanı David Camaron, İzlanda başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson gibi isismler de bulunuyor. İzlanda başbakanı bu belgelerin sızmasının ardından istifa ederken Cameron’a yönelik protestolar da giderek büyüyor.

2012’de Google’ın vergi işleri topa tutulduğunda şirketin patronu Eric Schmidt kendisini “buna kapitalizm denir. Biz kapitalist olmakla gurur duyuyoruz. Benim kafam bu konuda çok net” diyerek savunmuştu.

Kapitalizm demek birikim, yani parayı yeniden paraya dönüştürmek demektir. Bu birikimin gerçekleşmesini sağlayan şey acımasız bir rekabettir. En çok birikimi gerçekleştirmeyi başaran diğerini geçer.

Devletler ve bu devletlerin yarattıkları hukuk da bu rekabetin bir parçasıdır.

Dolayısıyla Panama Belgeleri’nde sızan bilgilerde adını gördüğümüz politikacılar, futbolcular ve bir dizi insan kötü insanlar oldukları için değil, bu sistem tam olarak bu şekilde çalışmayı gerektirdiği için bu hukuksuzluğun bir parçası haline gelirler.

Yolsuzluk, vergi kaçakçılığı kapitalizmin doğasının bir parçasıdır. Kapitalizmde rekabetin kuralları yoktur. Aslında bütün bir sistem hırsızlık üzerine kuruludur. Acımasız rekabet patronları ve hükümetleri rakiplerini alt etmek için daha farklı yöntemler kullanmaya itiyor. Bu yolsuzluk, vergi kaçakçılığı tamamen patronların ve devletlerin kendi aralarındaki rekabetten kaynaklanıyor.

Dolayısıyla kapitalizmden kurtulmadığımız sürece ne yolsuzluk ne vergi kaçakçılığı sona erecek. Patronlar ve politikacılar mülteciler, sağlık, eğitim, emeklilik için bulamadıkları paraları bir şekilde bir yerlere kaçırmaya devam edecekler. Bizim ise tüm bunların ortadan kalkması için kapitalizme karşı mücadele etmekten başka şansımız yok.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol