100 yıl sonra İrlanda devrimi ve Sosyalist İrlanda Cumhuriyeti

18.03.2016 - 14:30
Memet Uludağ
Haberi paylaş

Bu yıl, 1916 İrlanda Paskalya ayaklanmasının 100. yıl dönümü. Sonunda liderlerinin Britanya devleti tarafından katledildiği bu ayaklanma, işgalci Britanya’ya karşı bağımsız bir İrlanda Cumhuriyeti kurmak üzere başlatılmış devrimci bir girişimdi.

İrlanda hükümeti, 1916 ayaklanmasını, devrimci ve anti-emperyalist niteliğinin üstünü tamamen örterek ve ayaklanmayı bir takım efsaneler üzerinden anlatarak anmaya hazırlanırken, bilmemiz gereken, bugünkü İrlanda devletinin kökeninin bu devrimde değil, onu takip eden karşı devrimde olduğudur.

1916 ayaklanmasının liderleri ‘İrlanda Cumhuriyeti Geçici Hükümeti’nden İrlanda halkına’ başlıklı bir bildiri yayınlamışlardı. Bugün pek çok yönden hâlâ geçerliliğini koruyan bu metni 100 yıl sonra, 2016’nın İrlanda’sı ve dünyası için yeniden uyarladık ve Sosyalist İşçi’nin son sayısının kapağı yaptık.

Tercüme ederek paylaşmak istedim...

Poblacht Na H Eireann (İrlanda Cumhuriyeti)

Sosyalist İrlanda Cumhuriyeti Geçici Hükümeti'nden İrlanda ve dünya halklarına

Kardeşlerimiz: İşçiler, baskı altında yaşayan mazlum insanlarımız ve 32 bölgede başkaldıran devrimcilerimiz adına İrlanda halkını emperyalizm ve kapitalizmin kötülüklerinden kurtulmak üzere başlattığımız özgürlük mücadelesine katılmaya çağırıyoruz.

Bu mücadelenin asıl önderleri birleşik ve eşit, kadın, erkek, gay, siyah, beyaz işçi sınıfı olmalıdır.

İnsanlarımızın yüzyıllardır verdiği özgürlük mücadelesini ve bu uğurda canlarını verenleri hatırlayarak, asıl zaferin, sadece bayrağımız ve anayasamızın değil, zenginliğimizin ve emeğimizin üretiminin de sahibi olduğumuz zaman kazanılacağını düşünüyoruz.

İrlanda halkının tüm toprakların, bankaların, doğal kaynakların ve fabrikaların kollektif sahibi olduğunu ilan ediyoruz. Bu hakkın, azınlık bir zümre olan ulusal ve uluslararası sermayedarlar, spekülatörler ve patronlar tarafından gasbının artık sonu gelmiştir.

Tüm büyük şirketler ve kurumlar, fabrikalar, süpermarket zincirleri, toplu ulaşım şirketleri, çağrı merkezleri, ofisler, hastaneler, okullar ve üniversiteler çalışanların demokratik yönetimine devredilecektir. Bu yönetim, işçi sınıfının doğrudan seçilmiş temsilcilerinden oluşan Ulusal Halk Meclisi’nin uygulamaya koyduğu planın bir parçası olacaktır. Yerel topluluklar demokratik yollarla seçilmiş yerel temsilciler tarafından yönetilecektir.

Tüm seçilmiş temsilcilere ve devlet yetkililerine ortalama işçi ücreti ödenecektir ve bunlar görevlerini yapmadıkları durumda seçmenler tarafından geri çağrılabilecektir.

Sosyalist cumhuriyetin tüm vatandaşlarına temel yaşanabilir bir gelir ve bir ev garanti edilecektir. Kimse yoksulluk çekmeyecektir. Aynı şekilde, hiçkimse belli bir makul rakam üzerinde para kazanmayacak, ya da başka insanların sırtından büyük zenginlikler biriktirmeyecektir. Tüm eğitim ve sağlık hizmetleri genel vergilerden karşılanacak ve ücretsiz olacaktır. Kimse, bu hizmetlerde, para karşılığı ayrıcalıklı ve öncelikli bir muamele görmeyecektir.

Sosyalist cumhuriyette ırkçılık, cinsiyetçilik, homofobi, dini mezhepçilik ve her türlü ayrımcılığın varlığı kabul edilemezdir. İrlanda’nın yerli azınlığı Gezginlerin tüm etnik hakları tanınacak ve yüzyıllardır uğradıkları baskıları ortadan kaldırmak için çaba sarfedilecektir.

Kadınların kendi bedenleri üzerindeki kontrolünü ve çocuk doğurma ya da doğurmama özgürlüklerini aktif olarak tanıyor ve destekliyoruz. Devletin eski utanç dolu günahlarını hatırlayarak bu ülkede doğan tüm çocukların eşit haklara sahip olduğunu ilan ediyoruz. Burada yaşayan herkes buralıdır diyoruz.

Kuzey ve Güney’de, 32 ilde yeni bir toplumun inşaasına başlıyoruz. Ve biliyoruzki bu ancak Avrupa’nın ve dünyanın işçi sınıfları ve ezilen halkları ile dayanışmayla mümkün olacaktır. Bu mücadelemizde, karşımıza, ulusal ve küresel, süper zengin, %1 azınlık zümrenin ve bunların politik ajanlarının acımasız düşmanlığı çıkacaktır. Mücadelemiz ve hayatta kalmamız uluslararası işçi sınıfı mücadeleleri ile dayanışmamıza bağlıdır.

Tüm insanlığın iklim değişimine bağlı bir felaketle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Sosyalist İrlanda Cumhuriyeti karbon emisyonunu azatlmak üzere üstüne düşen her türlü sorumluluğu yerine getirecektir. Ancak insanlığı tedit eden bu problem sadece herhangi ülkenin çabasıyla ortadan kaldırılamaz. İklim değişimi insandan önce kârı amaçlayan toplumsal düzenin bir parçası olduğu için, bu sorumluluk insanlığın geleceğini ve kaderini kurtarmada öncü rol oynayacak ve gücü eline alacak uluslararası işçi sınıfına düşmektedir.

İrlanda işçi sınıfı bu mücadeleye girişmiştir. Dünyanın tüm halklarını kapitalist düzeni sonlardıma ve sömürüsüz, baskısız ve savaşsız bir dünya kurma mücadelesine çağırıyoruz.

Dünyanın bütün işçileri birleşin!

Memet Uludağ

@Memzers

Bültene kayıt ol